in ,

Szopóágon Macron is – Lassan az összes francia munkavállaló szembeszáll Macron ultraliberális politikájával

A francia munkavállalói oldal nagyon elégedetlen Emmanuel Macron elnök megválasztásával

A francia munkavállalói oldal nagyon elégedetlen Emmanuel Macron elnök megválasztásával – mondta a CGT francia szakszervezeti szövetség vasutas ágazatának nemzetközi titkára az M1 tudósítójának.

David Gobé szerint Macronból csak azért lett elnök, mert a második fordulóban a szélsőjobb jelöltje volt az ellenfele. Nem rá voksoltak tehát, hanem a szélsőjobb ellen – jelentette ki.

Az M1 vasárnapi műsorában elhangzott interjúban a szakszervezeti vezető a múlt héten elindított vasutassztrájk kiváltó okairól kifejtette: Emmanuel Macron vasúti reformterve három alapelvet akar rájuk „kényszeríteni”. A privatizációval megnyitnák a francia vasutat a magánbefektetők előtt, a vasutasok jogállásának megváltoztatásával pedig megnyirbálnák a jogaikat, ide-oda helyezhetnék őket a beleegyezésük nélkül. Ráadásul a fizetésüket is érintené a változtatás, mert a reform nyomán több magánvállalat jönne létre, amelyek annak ellenére a lehető legalacsonyabban tartanák a béreket, hogy a törvény előírja a szociális egyeztetést.

Mindezek miatt több nagyvárosban tüntettek a héten, nagyjából a vasutasok harmada sztrájkol. Három hónapon át tervezik a sztrájkot, minden öt napból kettőn lesz munkabeszüntetés, amelyben így minden vasutas részt vehet. . A szakszervezeti titkár megfogalmazása szerint „nagyon kemények” lesznek. Elmondta, hogy Franciaországban 165 ezer vasutas dolgozik, 30 ezer kilométernyi vasúti pálya van, ebből most 9 ezret akar a kormány megszüntetni.

MACRON LASSAN MINDENKIT MAGA ELLEN FORDÍT

Macron intézkedéseit kritizálva David Gobé felidézte, hogy  az év elején a nyugdíjasok nyolcvan százalékának csökkentették a nyugdíját, ezért az ő köreikben is óriási a felháborodás. Emellett a tavaly elfogadott új munkajogi szabályozás hátrányosan érinti azokat a munkavállalókat is, akiknek valamilyen okból – például végkielégítésként – jogi úton kártérítést ítéltek meg, ezeket a juttatásokat ugyanis maximálták. Minden munkáltatónál csökkentek a szakszervezeti jogosultságok – jelezte. Emmanuel Macron „ultraliberális” politikájával szintén elégedetlenek az állami vállalatoknál, még azoknál is, amelyek részben állami tulajdonban vannak – mutatott rá.

David Gobé kifejtette: bár Emmanuel Macronnak valóban többsége van a parlamentben, mivel Franciaországban jogilag létezik a rendeleti kormányzás lehetősége is, a törvényeket nem vitatják meg a parlamentben. A kormány előterjeszti, azonban nem bocsátják vitára, csupán néhány módosítás kerül a Nemzetgyűlés elé. Ez történt David Gobé szerint a francia vasúti reformmal is, amelynek a vitája mindössze 24 óra 7 percig tartott. A szenátusban is csupán néhány pont kerül napirendre a kormány szövegtervezetéből, és júniusban már el is fogadják a törvényt – vélte a szakszervezeti vezető.

David Gobé az M1-nek kijelentette, nincsenek politikai céljaik, szakszervezetként kívánnak harcolni. Tárgyalásokat követelnek a reformról, mert a jelenlegi formájában rossznak tartják. Ha Macron nem akarja ezt, akkor vissza kell vonnia a javaslatot – szögezte le. Szerinte arról van szó, hogy a bérből és fizetésből élők alkotják a választók többségét, és velük egyetlen kormány sem állhat tartósan szemben.

MTI

(forrás:pestisracok.hu)

Bayer Zsolt blogja: Abszurd Egri csillagok

Különböző képek Sargentiniről – Sargetini különböző módokon néz ki a fejéből (galéria) – Mutatjuk