in ,

Szili: a neoliberális világnak vége van

Be kell látni, hogy annak az Európának, amelyikről azt gondoljuk, hogy a következő ötven-száz évben működőképes lehet, inkább a nemzetek Európájára kell épülnie – jelentette ki Szili Katalin.

Be kell látni, hogy annak az Európának, amelyikről azt gondoljuk, hogy a következő ötven-száz évben működőképes lehet, inkább a nemzetek Európájára kell épülnie – jelentette ki Szili Katalin.

A határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott a Magyar Időknek adott interjút. Az MSZP egykori alelnöke, az Országgyűlés volt elnöke szerint az emberek Európa-szerte biztonságot és kiszámíthatóságot akarnak, így a magyar választók is oda fogják behúzni az ikszüket, ahol ezeket megkapják.

Azzal kapcsolatban, hogy a határon túli magyarság szempontjából van-e jelentősége a mostani nemzeti konzultációnak, Szili Katalin azt mondta, nemcsak és kizárólag a magyar állam területén élők, hanem a határon túli magyarság is érzi a biztonságukat szolgáló törekvéseket.

Bármerre járok a határon túli közösségekben, ez a téma mindig előkerül. Érzik, hogy egy korszak végéhez és egy új korszak kezdetéhez értünk. Annak a neoliberális világnak, ami a XX. század nagy részét jellemezte, gyakorlatilag vége, a kozmopolita világlátás, amit korábban internacionalizmusnak hívtunk, megszűnőben van”

– jelentette ki Szili Katalin, majd így folytatta:

Kiderült, hogy a globális szemlélet önmagában csak az emberek kiszolgáltatottságát, kitettségét növelte, ezért mára a biztonság kérdése vált a legfontosabbá, legyen szó az emberek személyes biztonságérzetéről vagy a jog- és közbiztonságról.”

Szili Katalin szerint túlhaladottá váltak a korábban sokak által az Európai Egyesült Államok létrejöttéhez fűződő elképzelések is. Be kell látni, hogy annak az Európának, amelyikről azt gondoljuk, hogy a következő ötven-száz évre működőképes lehet, inkább a nemzetek Európájára kell épülnie. Ez nem bezárkózást jelent! Egyszerűen arról szól, hogy minden nemzetnek meg kell őriznie a saját identitását, hagyományait, értékvilágát, és ez a sokszínűség adja annak az Európának az értékét, amely a jövőben versenyképes lehet globális szinten is. Ez az Európa természetesen abban a keresztény kulturális körben értelmezendő, ami mindig is a sajátja volt – mondta.

Szili Katalin arról is beszélt, hogy Magyarországnak szüksége van valódi baloldalra, bár szerinte fontos megjegyezni, hogy azok a fajta ideológiai megkülönböztetések, amelyek a XX. századot jellemezték, ma már nem érvényesek. Hiszen a mostani kormányzó pártok vezették be például a bankadót, amit annak a baloldali politikai erőnek kellett volna megtennie, amely viszont Magyarországon mindig a tőke oldalán állt.

Arról, hogy mit szól ahhoz, hogy a balliberális értelmiség is a baloldal és a Jobbik összefogását sürgeti, a politikus azt mondta: nagyon furcsa, hogy azok kiáltanak most összefogásért, akik korábban a legdurvább kritikával illettek bárkit, aki egy szélsőséges párttal esetleg együtt szavazott a parlamentben vagy aláírt bizonyos kezdeményezéseket.

(Bertha László, 888.hu)
Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Jujj micsoda brüsszeli sivalkodás lesz itt – A Szabadságpárttal fog kormányozni Kurz

Szanyira lassan rá kéne adni a szopóálarcot – Rendesen helyretették az ávósokat sirató Szanyit