in , , ,

Szijjártó: meg fogjuk akadályozni, hogy Brüsszel végrehajtsa az ENSZ migrációs csomagját

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 péntek reggeli műsorában elmondta…

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 péntek reggeli műsorában elmondta, hogy Brüsszel mindent elkövet, hogy élen járjon az ENSZ globális migrációs csomagjának végrehajtásában, de ezt mi meg fogjuk akadályozni.

 

 

Tavaly Spanyolországban megduplázódott az illegális határátlépések száma, Törökországban 50 százalékkal több illegális bevándorlót fogtak el, mint 2017-ben, és Cipruson is duplájára nőtt az érkezések száma. Emellett a görög-török szárazföldi határon is folyamatosan emelkedik az érkezők száma”

– mondta Szijjártó Péter, aki szerint az ENSZ globális migrációs csomagja olyan helyzetet idézhet elő, hogy a globális migrációs folyamatok újabb lendületet kapnak, hiszen a csomag a migráció megállítása helyett annak “menedzselésére” helyezi a hangsúlyt, ami elfogadhatatlan.

A külügyminiszter emlékeztetett: az ENSZ 40 tagállama nem szavazta meg a csomagot, ezért elfogadhatatlanok azok a törekvések, amelyek arra irányulnak, hogy nemzetközi jogi hivatkozási alappá tegyék a csomagot.

Sok ilyen törekvés lesz Brüsszelben is, mert az ottani tisztségviselők presztízsveszteségként élték meg, hogy nem tudtak elöl menni a globális migrációs csomag elfogadásában, mivel Magyarország már az elején világossá tette, ebben biztosan nincs közösen képviselhető európai álláspont”

– közölte a külügyminiszter, aki szerint most ezt kompenzálva mindent elkövetnek, hogy Brüsszel élen járjon a globális migrációs csomag végrehajtásban.

Ezt mi természetesen meg fogjuk akadályozni

– jelentette ki.

Szijjártó Péter emlékeztetett: az EU kilenc tagállama, azaz egyharmada nem szavazta meg a csomagot, tehát szó sincs arról, hogy “az európai országok valamifajta egységfrontban a globális migrációs csomag végrehajtását kívánnák elérni”.

Az osztrák-magyar határt 55 ponton lehet átlépni a jogszabályoknak megfelelően, ezek közül 19 nagy forgalmú átkelőhely, 36 pedig kisebb forgalmú, és utóbbiak közül 10 esetében léptetett életbe korlátozásokat Ausztria”

– ismertetett a diplomácia vezetője.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Szijjártó Péter közölte, miután tárgyaltak a helyzetről, négy helyen minden korlátozást feloldottak, és hat útkapcsolat maradt, ahol az osztrák polgármesterek kérésére egyelőre fennmaradtak a korlátozások, de ezekből csak egy jelent aszfaltozott utat, a többi 5 földút, a tárgyalások ezekről a határátkelési pontokról folytatódnak.

Szijjártó Péter a nagyberuházásokról szólva rámutatott arra, hogy a világgazdaságban óriási változások zajlanak, a rendkívül modern technológiai megoldások ma már az alapot jelentik, a siker alapvető kritériumait jelentik. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a magyar gazdaságot át tudják léptetni a “következő dimenzióba”, hogy ne csak termelési, hanem sokkal inkább kutatás-fejlesztési helyszínként kezeljék Magyarországot a nagy nemzetközi és a magyar vállalatok. Közölte, “ez így is van”, 2018-ban 98 nagyberuházás jött Magyarországra a beruházás-ösztönzési rendszeren keresztül, összesen 1380 milliárd forint értékben.

Soha nem érkezett még ennyi és ekkora értékű beruházás Magyarországra”

– jegyezte meg a tárcavezető.

Közölte, a beruházások 17 ezer új munkahelyet hoztak létre, amelyeken az átlagfizetés 420 ezer forint. Ez 40 százalékkal több a 2017-ben létrehozott munkahelyeknél – mondta Szijjártó Péter, aki rámutatott: ez azt jelenti, hogy egy év leforgása alatt a Magyarországon létrehozott munkahelyeken előállított hozzáadott érték, az ott képviselt technológiai színvonal, a kutatás-fejlesztési tartalom dinamikusan, rendkívül gyorsan növekedett.

(Bokor Gábor, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Most kaptuk – Az ellenzék egy közös EP listával totál becsicskulna

Nem stadion – Impozáns sétánnyal és látogatóközponttal újul meg a szolnoki várkerület