in ,

Szétesett már az EU? Von der Leyen-buktatás – megpuccsolhatja az Európai Parlament a Bizottságot?

Néhány liberális EP-képviselő aláírásgyűjtésbe kezdett az Európai Parlamentben

Néhány liberális EP-képviselő aláírásgyűjtésbe kezdett az Európai Parlamentben, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtsanak be a Bizottsággal szemben. Mi várható? Ennek jártunk utána.

Kedden robbant a hír, amely szerint a liberális Újítsuk meg Európát (Renew Europe) frakció néhány képviselője aláírásgyűjtésbe kezdett az Európai Parlamentben, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtsanak be az Európai Bizottsággal szemben.

 

 

A fenyegetés leginkább a tagállamoknak szól

Az indítvány célja, hogy az EP-képviselők megvonják a bizalmat az Ursula von der Leyen vezette Bizottságtól és egy új testületet kelljen felállítani.

A momentumos képviselőket is sorai között tudó európai parlamenti frakció három tagjának

úgy tűnik, az szúrja a szemét, hogy a Bizottság nemrég jóváhagyta a lengyelek 36 milliárd eurós helyreállítási tervét.

A kritikus liberálisok szerint a Bizottságnak ezt nem lett volna szabad megtennie, mert a lengyelek nem tettek eleget bizonyos feltételeknek. Ezek a feltételek a lengyel jogállamiságról szóló vitákhoz kötődnek: a liberális képviselők azt fájlalják, hogy a lengyelek belementek egy politikai vitába az EU-s intézményekkel, s nem voltak hajlandóak elfogadni az Európai Bíróság döntését.

Az Újítsuk meg Európát frakció képviselői szerint a lengyelek – dacára a koronavírus járvány utáni gazdasági kihívásoknak és a háborús helyzet miatti nehézségeknek – egészen addig nem kaphatnának pénzt, amíg fel nem adják korábbi álláspontjukat. Tehát a fenyegetés sokkal inkább a lengyeleknek és a tagállamoknak szól, mintsem a Bizottságnak, ugyanis azt mutatja: vannak EP-képviselők, akiknek a Bizottság megdöntése és az egész EU politikai válságba taszítása is elfogadható ár, ha a tagállamok megregulázása a kérdés.

 

Az EP a saját hatáskörét növelné az EU gyengítése árán is

Bár az erről szóló hírekből erre nem derült fény, az aláírásgyűjtést elindító EP-képviselők minden bizonnyal az EU-s költségvetés nem megfelelő kezelésére hivatkoznak majd a Bizottsággal szemben.

A helyzet azonban ennél jóval bonyolultabb. Egyrészt jól illik az Európai Parlament saját szerepét és befolyását a többi EU-s intézmény rovására való kiterjesztésének erőfeszítéseinek sorába. Másrészt igen veszélyes precedenst teremthetha ugyanis a Parlament rálép arra az útra, hogy a tagállamok álláspontjával szembeni ellenérzéseinek a Bizottságon keresztül akar (jogi úton) érvényt szerezni,

az igen könnyen intézményi és politikai válságba taszíthatja az Európai Uniót.

Ezzel ugyanis gyakorlatilag a Parlament a Bizottságot akarja irányítani, de legalábbis abban a fenyegetettségben tartani, hogy ha nem az elvárásai szerint cselekszik, akkor pillanatokon belül megbuktathatják a teljes testületet. Éppen ezért is nevezik atombombának ezt az intézményt, mert a következményei beláthatatlanok: a Parlament ugyanis megbuktathatja a Bizottságot, de új testület vezetőjének és tagjainak kiválasztása viszont már nem parlamenti jogkör.

 

De hogyan működik a bizalmatlansági indítvány?

Bizalmatlansági indítványra az Európai Parlament szabályzata szerint van lehetőség. Ehhez először is az összes EP-képviselő egytizedének támogató aláírására van szükség. Sajtóértesülések szerint jelenleg itt tart az ügy, vagyis a liberális képviselők elkezdték gyűjteni az aláírásokat az EP soraiban. Ezt egyébként nem lehet titokban vagy rejtett módon csinálni, hanem rá kell írniuk, hogy ez egy bizalmatlansági indítvány.

A kezdeményezőknek ismertetniük kell a konkrét indokokat is

– ezeket fentebb érintettük. Ha összegyűlik a megfelelő mennyiségű szavazat, akkor a soron következő plenáris ülésen már szavaznak is róla a képviselők. Fontos, hogy a szavazás név szerint történik – ez is mutatja annak politikai jelentőségétA bizalmatlansági indítvány elfogadásához a leadott szavazatok kétharmada és egyben az összes képviselő többségének szavazata szükséges, tehát nem olyan egyszerű összehozni.

Bizalmatlansági indítvány eddig még soha nem kapott parlamenti többséget. Az előző, Jean-Claude Juncker vezette Bizottság esetében is volt erre vonatkozó próbálkozás – sikertelenül. Amint felmerül a bizalmatlanság kérdése, szinte mindenki automatikusan a Jacques Santer által vezetett Európai Bizottság idő előtti távozására gondol – egyébként hibásan,

a Santer-bizottság ugyanis nem bizalmatlansági indítvány eredményeként, hanem saját elhatározásából mondott le.

A korrupciós ügyekbe keveredett Bizottság lemondatásához akkor sem volt meg a megfelelő számú (és arányú) szavazat.

 

Mik az esélyek?

A történelmi tapasztalatok nem abba az irányba mutatnak, hogy a mostani bizalmatlansági indítványtól nagyon tartania kellene Ursula von der Leyennek és csapatának.

Nem valószínű, hogy az EP-képviselők úgy ítélnék meg, hogy – minden hibája és gyengesége ellenére – a Von der Leyen vezette testületet egy sokszorosan nehéz gazdasági és politikai helyzetben kellene leváltani.

Az ugyanis az EU eddiginél is nagyobb cselekvőképtelenségéhez vezetne.

Emlékezzünk vissza, mennyire nehéz volt ezt a Bizottságot is összehozni, a vezető személyéről és a biztosokról megállapodni. Ennek a folyamatnak az elölről kezdése egy hosszú hónapokig tartó válságba sodorná az Európai Uniót, s egyáltalán nem biztos, hogy az EP-nek jobban tetsző Bizottság állna fel.

 

 

(Pócza István, mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

A szankciók működnek (igen, fordítva!)! Duplájára emelkedik a távfűtés díja Bécsben

Bréking! Vége! Jakab Péter lemondott a Jobbik elnöki pozíciójáról