in

Szerszámokat kapnak vadászgépek helyett az ukránok

A németek szerint nem is tudnának vadászgépet adni, így a karbantartási eszközöket mellett inkább maradnának a tankok és lőszerek szállítása mellett.

Németország nem vesz részt abban a nemzetközi koalícióban, amelynek célja, hogy Ukrajnát vadászrepülőgépekkel lássa el, ehelyett inkább arra összpontosít, hogy továbbra is tankokat, lőszert és karbantartási eszközöket szállítson – közölte szerdán Olaf Scholz német kancellár az Euractiv szerint.

A brit kormány bejelentette, hogy megállapodott Hollandiával egy országközi koalíció létrehozásáról, hogy segítsék Ukrajnát F-16-os vadászgépek beszerzésében. Míg Hága kitartott amellett, hogy nem született konkrét megállapodás,

Németország egyértelművé tette, hogy nem vesz részt ebben.

„Ránk vonatkozóan nincsenek követelések” – mondta Scholz a vadászgépek leszállításával kapcsolatban Reykjavíkban az Európa Tanács szerdai csúcstalálkozója után. Hangsúlyozta, hogy nem aktuális kérdés Németország szerepe a tervezett koalícióban.

Boris Pistorius német védelmi miniszter hasonlóan nyilatkozott egy nappal brit kollégájával, Ben Wallace-szal folytatott megbeszélése után.

„Nem tudunk aktív szerepet játszani egy ilyen szövetségben, egy ilyen koalícióban, mert

sem a kiképzési kapacitással, sem a kompetenciákkal, sem a repülőgépekkel nem rendelkezünk”

– érvelt Pistorius, rámutatva, hogy Németországnak nincsenek F-16-os repülőgépei, saját típusai pedig rövid távon alkalmatlanok lennének Ukrajna számára.

 

(Mandi)

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Orbán Viktor kipróbálta a felújított 37-es utat (VIDEÓ)

Hoppá! Erdogannal tárgyalt Orbán Viktor