in , ,

Szentkirályi Alexandra: addig marad az ukrán importtilalom, amíg Brüsszel nem lesz hajlandó érdemi döntéseket meghozni

Brüsszel késlekedése miatt Magyarország arra kényszerült, hogy maga tiltsa meg az ukrán gabona és számos más mezőgazdasági termék importját

Brüsszel késlekedése miatt Magyarország arra kényszerült, hogy maga tiltsa meg az ukrán gabona és számos más mezőgazdasági termék importját, megvédve ezzel a magyar gazdákat – mondta a kormányszóvivő a Facebook-oldalán megosztott videóban.

Szentkirályi Alexandra Záhonynál megnézte, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai hogyan ellenőrzik azokat a szállítmányokat, amelyek Ukrajnából tartanak egy más országba. A kormányszóvivő a bejegyzésében azt írta, hogy a Közép-Európába beáramló ukrán gabona óriási problémát okoz a magyar gazdáknak is, hiszen az éhezéstől sújtott célországok helyett óriási mennyiségű gabona ragadt Magyarországon is: az európai uniós vámmentesség hatására a gabonaszállítmányok aránya – a Záhonyon keresztül érkező mezőgazdasági termékeket illetően – 10 százalékról 80-85 százalékra emelkedett. A magyar kormány azonban most sem várt Brüsszelre: számos termék esetében importtilalmat vezetett be, miközben több, az ügyben érintett kelet-közép-európai országgal együtt mielőbbi cselekvést követelt.

 

Végül megszületett az uniós szintű megállapodás az ukrán gabonaimport-tilalom ügyében

-írta Szentkirályi Alexandra. Hozzátette, a magyar importtilalomra vonatkozó szabályozást akkor vezetik ki, amikor a Brüsszel által bevezetendő intézkedés kezdődik, így fenntartható a behozatali tilalom folyamatossága.

 

(pestisracok.hu)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Ferenc pápa köszönetet mondott a szeretetteljes magyarországi fogadtatásáért

Ukrajna államadóssága: 42 ezer milliárd forint