in ,

Szél Berni becsicskult – Visszavonul!

SZÉL BERNADETT ÉRTELMEZNÉ AZ ETIKAI BIZOTTSÁG DÖNTÉSÉT

TELJES A ZŰRZAVAR AZ LMP-BEN

Három évre minden párttisztségétől eltiltotta az LMP etikai bizottsága Szél Bernadettet, akinek a döntés ellenére mégsem kell lemondania társelnöki posztjáról. A bizottság Ungár Pétert három-, míg ­Schmuck Erzsébetet kétéves eltiltással sújtotta. Szél és Ungár ez alatt az idő alatt kongresszusi küldött sem lehet. A 24. hu értesülései szerint a két politikust azért büntették, mert az április 8-i választás előtt a kongresszus és a politikai tanács döntéseivel szembemenve tárgyaltak a választókerületi visszalépésekről. Ungárnak emellett a Ron Werberrel kötött szerződése körüli problémák miatt is felelnie kell.

 

 

Igen kusza dolgokat produkál az LMP a választás után, és a párt egészen egyedi módon mutatja be, hogyan lehet más a politika. Miután a párthoz tavaly csatlakozó Demeter Mártát – aki jelenleg az LMP frakciójának tagja – nem vették be a tagok közé, most az LMP etikai bizottsága Szél Bernadett társelnököt és Ungár Péter országgyűlési képviselőt tiltotta el három évre minden párttisztségtől, akik ez idő alatt kongresszusi küldöttek sem lehetnek. Sallai R. Benedek viszont ismét az LMP tagja.

Az etikai bizottság a két politikust azért büntette meg, mivel az április 8-i választások előtt a kongresszus és a politikai tanács döntésével szembemenve tárgyaltak választókerületi visszalépésekről és szervezték a koordinációt. Ungár Péternek a Ron Werberrel kötött szerződés körüli anomáliák miatt is felelnie kell.

Az ítélet azonban ellentmondásos, hiszen bár Szélt három évre eltiltották a párttisztségektől, mégsem kell lemondania az elnöki posztról, vagyis hiába a tiltás, ennek ellenére viselhet tisztséget. Mindeközben Sallai Róbert Benedek büntetését enyhítették: a ­Hadházy Ákos volt társelnököt fellökő politikust előbb kizárták a pártból, majd most, másodfokon visszahelyezték, és csak arra vonatkozóan kapott eltiltást, hogy belső pártbeli tisztségekért induljon.

A párt társelnöke bejelentette, hogy visszavonul gondolkodni
Fotó: Katona Vanda

A bizottság jogerős döntést hozott Barta János ügyében is. Ő a párt zuglói jelöltje volt áprilisban, majd az LMP elhatárolódott tőle, és felfüggesztették párttagságát. Másodfokon ugyanakkor az ő büntetését is enyhítették, de két évig nem indulhat az LMP színeiben választáson. Távoznia kell a pártból viszont Kassai Dánielnek, aki a választás előtt az MSZP-s Kunhalmi Ágnes javára lépett vissza.

Kassai szerint koncepciós eljárás történt. Véleménye szerint az elsődleges belső információk még arról szóltak, hogy akik visszaléptek, azok nagyobb büntetésben részesülnek majd, mint azok, akik ellenezték a koordinációt. Az ATV-nek adott interjúban Kassai úgy fogalmazott: a Szél Bernadett ügyében hozott határozathoz hasonló döntés még nem született a pártban.

A kirúgott politikus szerint a történtek szerkezeti problémákra utalnak, a feszültség pedig a nyolc év ellenzékiségből, illetve abból fakad, hogy sokan voltak, akik mindent meg akartak tenni a kormányváltásért. Az akkori társelnökök, Szél és Hadházy között látszólag egy volt az irány, de az országos elnökségben nagyjából fele-fele arányban voltak jelen a koordinációt támogató és ellenző tagok.

Szél Bernadett az Ungár tulajdonában álló Azonnali.hu-nak küldött közleményében azt írta: fontos és felelős döntéseket kell meghoznia a jövőben, ezért visszavonul gondolkodni, és megpróbálja értelmezni az etikai bizottság döntését.

(magyaridok.hu)

Bayer Zsolt – Lehet Még Poliklinika

Apáti Bence – A liberális előítéletek megint csődöt mondtak