in ,

Szanyi ismét ráront saját nemzetére – Brüsszelből akarja megszivatni a magyarokat

Tállai András: Az áfabevétel összege jelentős fedezetet ad az adócsökkentésekhez

Újra Brüsszelben áskálódik a baloldal

 

Ismét a magyar érdek ellen dolgozik Brüsszelben a hazai baloldal – vélekedett a pénzügyminiszter helyettese arról az adóügyi javaslatról, amely Szanyi Tibor szocialista képviselő közreműködésével készült. Tállai András lapunknak úgy fogalmazott: az uniós áfaszabályok átalakítása százmilliárdokban mérhető veszteséget okozna a honi közkasszának, miközben egyetlen célja, hogy Brüsszel keretek közé szorítsa a magyar gazdaságpolitikát és megszüntesse azt az előnyt, amelyet hazánk az elmúlt években más uniós országokkal szemben alakított ki magának. Ha Brüsszel elvenné az adópolitika meghatározásának jogát, az a magyar adókedvezmények eltörlésével fenyegetne.

 

 

Adóügyi javaslatokat szavazott meg a napokban az Európai Parlament. Az egyik pont megváltoztatná a mostani szabályozást, és 25 százalékban maximálná az általános forgalmi adó (áfa) normál kulcsát. Itthon jelenleg 27 százalék az általános mérték. Az áfakulcsokat érintő részért Szanyi Tibor volt felelős, az MSZP európai parlamenti képviselője a téma kapcsán a minap újságírók előtt arról beszélt: az áfa csökkentése lenne az igazi családtámogatás.

– Nagyon nehéz hozzászokni ahhoz, hogy az Európai Parlament balliberális magyar képviselői rendre más országok érdekeit próbálják kiszolgálni, és mindig a magyar társadalom érdekének kárára – így kezdte nyilatkozatát Tállai András, amikor arra kértük, értékelje az elfogadott előterjesztést.

A pénzügyminiszter helyettese így folytatta: a téma kapcsán külön kell választani a politikai törekvéseket és a szakmai kérdéseket. Előbbiek ügyében jó tudni, hogy az unióban egy ideje erős adóverseny zajlik, a tagállamok közötti rivalizálás a befektetőkért és a munkaerő megszerzéséért vagy éppen megtartásáért folyik.

– Magyarország az elmúlt években jelentős adócsökkentésbe kezdett annak érdekében, hogy emelkedjenek itthon a bérek s hogy hazánk megfelelő feltételeket kínáljon a legnagyobb befektetőknek is. A magyar társasági adó ma már a leg­alacsonyabb az EU-ban, a személyi jövedelemadó (szja) a harmadik legkisebb, s a munkáltatók adójának most zajló csökkentése is számottevő lépés – sorolta Tállai András, majd úgy fogalmazott: az adózás lényeges kérdéssé válik például az olyan beruházásoknál is, mint a Debrecenben felépülő BMW-gyár.

– Az EU egyes szereplői azonban nem nézik jó szemmel a kelet-közép-európai adócsökkentéseket, így a magyart sem, s minden eszközzel azon vannak, hogy a közteherviselési előírásokat egységesítsék, ezzel pedig elvegyék a kisebb, de törekvő tagállamok mozgásterét. Azért van idehaza magasabb áfa, hogy a lehető legkisebbre lehessen csökkenteni az szja-t és a cégek adóit, miközben kedvezményekkel támogathassuk a családokat, az új és újabb munkahelyek teremtését – összegezte Tállai András, megjegyezve, hogy a normál áfakulcs maximalizálása részben elvonná az eddigi magyar adócsökkentések fedezetét.

A pénzügyminiszter-helyettes szerint az unió mérsékelné a gazdaságpolitikánk mozgásterét
Fotó: Mirkó István

A helyettes pénzügyminiszter úgy vélekedett: Brüsszel és a baloldal a jelek szerint meg akarja emelni a személyi jövedelemadót és meg akarja szüntetni a gyerekek után járó adókedvezményt. Ez lehet a valódi cél, ezért akarják korlátozni a tagállamok szuverén adópolitikáját.

Tállai András a szakmai-pénzügyi szempontokról is ejtett néhány szót.

– Alapvetően hamis az az állítás, hogy az általános áfacsökkentés a családoknak kedvez – fogalmazott. Úgy érvelt: ha az áfa felső kulcsát a mostani 27 százalékról 25-re csökkentenék a magyar döntéshozók, akkor a költségvetést azonnal több száz milliárd forintos bevételkiesés érné; ebből az összegből azonban nagyon keveset, talán semmit sem találnának a tárcájukban a családok, a fogyasztók. – Éppen a korábbi hazai tapasztalatok alapján jelenthető ki, hogy a pénz legnagyobb része a kereskedőknél landolna – mondta a miniszterhelyettes, majd kitért azokra a célzott áfacsökkentésekre, amelyekről az elmúlt években született döntés.

Ezekről szólva kifejtette: egy-egy fontos árucikknél vagy szolgáltatásnál lehet értelme a forgalmi adó jelentős mérséklésének. Az állam bizonyos esetekben határozhat úgy, hogy eltekint az adóbevétel legnagyobb részétől, ám ezt a döntést csak a feketegazdaság elleni harc vagy az indokolhatja, hogy az adott árucikket a legszegényebbek közül is sokan vásárolják.

– Az általános áfacsökkentés mellett azonban most semmilyen ilyen vagy más észérv nem hozható fel – szögezte le Tállai András. Szerinte egy ilyen lépés – különösen, ha azt az EU erőszakolja ki, jelenleg csak a magyar versenyelőny eltüntetését hozná magával.

(Jakubász Tamás, magyaridok.hu)

A célpont: Orbán Viktor

Kiszel Tünde is főpolgármester jelölt lesz! – Ja, nem