in ,

Szaniszló, a XVIII. kerület ingatlankirálya! – Van mit a tejbe aprítania

Van mit a tejbe aprítania

Igazat beszélhetett Karácsony: Két szoci és egy DK-s a fővárosi ingatlancsászárok (és -nők) dobogóján

Van mit a tejbe aprítania azoknak a fővárosi önkormányzati képviselőknek, akik párttársaikhoz, és egyéb szövetségeseikhez hasonlóan – ellenzékben – folyamatosan vizionálják a nemzet éhhalálát, miközben maguk a permanens rettegés közben csinos kis ingatlanportfóliókat nyomorognak össze maguknak. A PestiSrácok.hu összeállítást készített az ellenzéki ingatlanmágnásokról, akiknek sorrendjét felmérésünk szerint Pestszentlőrinc-Pestszentimre jelenlegi szivárvány-koalíciós polgármester-jelöltje, Szaniszló Sándor vezeti, aki hat ingatlannal rendelkezik, és bizonyára a bőség zavarának tudható be, hogy ezek közül néhányról időnként megfeledkezik, ha számot kell adni a vagyoni helyzetéről. Az V. kerület polgármesteri székére pályázó Tüttő Kata sem panaszkodhatna, igaz, neki kevesebb lakása van Budapesten, mint Szaniszlónak, Zalában ugyanakkor több mint háromszázmillió forint értékű mezőgazdasági földterülettel rendelkezik. Ugyancsak nem kell szégyenkezni befektetései miatt Élő Norbertnek, aki Tüttőhöz hasonlóan lakásokban és földekben is utazik, és aki arról is ismert, hogy rendkívüli tehetségének köszönhetően valamiért mindig képes a piaci ár tizedéért megszerezni ingatlanokat. Ismerősen csenghetnek a főpolgármesterségre áhítozó Karácsony Gergely minap kiszivárgott önmegsemmisítő beszélgetéséből azok a mondatok: hát kérem, ezek a szocialisták lopnak. Nem kicsit, hanem nagyon. Az amészárosmegvetteabalatont és az orbányszőlőbányák folklorisztikus elemei után akkor most nézzük a tényeket!

Nem lehet annyira rossz üzlet ellenzéki képviselőnek lenni ma Budapesten. A vagyonnyilatkozatokat böngészve több olyan baloldali képviselőre is bukkantunk, akik jelentős ingatlanvagyont halmoztak fel. A sort még mindig a XVIII. kerületi ingatlankirály, Szaniszló Sándor vezeti, de a szintén MSZP-s Tüttő Kata és a DK-s Élő Norbert sem marad le tőle nagyon.

SZANISZLÓ, AZ INGATLANKIRÁLY

Megszokhattuk, hogy a XVIII. kerület aranybánya, az ottani szocialista „erős emberek” elképesztő vagyongyarapodásra képesek. Persze van, aki ezért nagy árat is fizethet, hiszen emlékezetes: a kerület korábbi szocialista országgyűlési képviselője, Simon Gábor mostanában bíróság előtt igyekszik megmagyarázni, honnan keletkeztek rejtélyes, nagyösszegű megtakarításai. De Pestszentlőrinc-Pestszentimre jelenlegi szivárvány-koalíciós polgármester-jelöltje Szaniszló Sándor se nagyon panaszkodhat: 6 ingatlan felett rendelkezik, közülük kettőnél – egyébként – azt is igyekezett elfedni, hogyan vásárolta meg azokat. Saját kerületében egy 75- és egy 35 négyzetméteres társasházi lakást, az V. kerületben egy 47 és egy 58 négyzetméteres ingatlant birtokol, míg a Várnegyedben is egy 47 négyzetméteres lakással büszkélkedhet, de van egy 730 négyzetméteres telke a XII. kerületben is. És – bár a fővárosi ingatlanárak mindenhol szárnyalnak – a lakásainak helyet adó belvárosi és a budai környékek még így is kiemelten drága területek közé tartoznak Budapesten. És hát akadt némi ködösítés is az ingatlanbeszerzések körül: 2016-os vagyonbevallásában a 2015-ben vásárolt Szent István körúti lakás megszerzésének jogát eltartási szerződésből származónak tüntette fel, miközben a tulajdoni lapon adásvétel szerepelt. Ugyanígy „tévedett” Szaniszló, amikor szerinte „cserével” szerezte az I. kerületi lakást, amit a földhivatal szintén adásvétellel szerzett ingatlanként adminisztrált. Szaniszló – saját bevallásai szerint – ingatlanjai többségét bérbe adja, a 2015-2018 közötti időszakban minden évben bevallott 960-980 ezer forint ebből származó bevételt, ami aztán tavaly hirtelen megháromszorozódott: a 2019 januárjában leadott bevallásban már azt tüntette fel, hogy több mint 3,6 millió forintot keresett az ingatlanok kiadásából 2018-ban.

LEISZTINGER VOLT ÉLETTÁRSA SEM PANASZKODHAT

Képzeletbeli toplistánkon alig marad le, sőt, bizonyos tekintetben meg is előzi Szaniszló Sándort Tüttő Kata, akit – bár eddig XII. kerületi képviselő volt – az összellenzék az V. kerületben indít polgármester-jelöltként. Köztudomású, hogy (korábbi) élettársa, a milliárdos Leisztinger Tamás hatalmas ingatlanvagyonnal bír, de a képviselőnő saját vagyonára sem panaszkodhat. Idén januárban beadott vagyonbevallása szerint fele részben tulajdonosa egy 74 négyzetméteres hegyvidéki (XII. kerület) ingatlannak, ugyanilyen arányban birtokol egy 53 négyzetméteres, és negyedrészben egy 112 (!) négyzetméteres lakást az I. kerületben. De ez csak a jéghegy csúcsa: a képviselőnő nagy kiterjedésű földterület birtokosa. Zala megye délnyugati részén Nagykanizsán és attól délre, a magyar-horvát határ közelében összesen 11 településen rendelkezik termőföldekkel, amelyek összterülete meghaladja a 278 hektárt. Egy tavalyi agrárágazati felmérés szerint Zalában egy hektárnyi termőföld átlagos vételára, művelési ágtól függetlenül 1,2 millió forint volt, vagyis ezek a földterületek összesen mintegy 330 millió forintos vagyont jelentenek, miközben az elemzés szerint a földterületek értéke – a lakóingatlanokhoz hasonlóan – folyamatosan növekszik.

GYURCSÁNY EMBERE IS INGATLANFELHALMOZÓ

A dobogó nem létező harmadik fokára egy Gyurcsány-párti képviselő, a Kőbányáról a XII. kerületbe átigazoló Élő Norbert állhatna fel. Az, hogy Élő ingatlanvállalkozásban érdekelt és 2017 decemberétől bérelt egy XI. kerületi ingatlant, amire alig néhány hónappal később 8,6 millió forintos vételi ajánlatot tett egy olyan környéken, ahol egy 30-35 milliós áron voltak akkoriban kaphatóak a hasonló lakások, csak akkor vált igazán érdekessé, amikor kiderült: 2006-ban szintén Élő cégének közbeiktatásával lett az akkori szocialista polgármesteré, a volt MSZP-elnök Molnár Gyuláé egy szintén újbudai lakás mélyen ár alatt. De saját ingatlanjain sincs min szégyenkeznie Élő Norbertnek: a 2017-ben beadott (ennél frissebbre nem bukkanhatunk… a szerk.) a XII. kerületben egy 1600 négyzetméteres telken áll 260 négyzetméteres lakóháza, míg a XI. kerületben is tulajdonosa egy 36 négyzetméteres társasházi lakásnak. Ezek mellé pedig két, darabonként 20 ezer négyzetméteres csömöri szántóval is büszkélkedhet. Persze, ha azt vesszük figyelembe, hogy Élő, aki az ingatlanpiacon működő három cégben is érdekelt, messze elmarad lakástulajdonban Szaniszlótól, felmerül a kérdés: hogyan képes egy szakembernél is jobban lakásokat felhalmozni egy fővárosi képviselő?!

(pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Lecserélik Karácsonyt?

Ásót vittek a Troll szerkesztőségébe – Videó