in ,

Szakértő: Hazug a kormányellenes tüntetések szlogenje – Ők nem a többség

Csak kommunikációs fogásnak jó, hogy a kormányellenes tüntetők azt mondják magukról, ők a többség,

Csak kommunikációs fogásnak jó, hogy a kormányellenes tüntetők azt mondják magukról, ők a többség, hiszen ezt semmi nem támasztja alá – szögezte le a Magyar Hírlapnak Boros Bánk Levente politológus. Hozzátette: ennek a szemléletnek most már hagyománya van a balliberális oldalon.

Mi vagyunk a többség – ezzel a szlogennel hirdetik immár másodszor demonstrációjukat a hétvégére tervezett újabb kormányellenes tüntetés szervezői. Érdemes először is tételesen megnézni, mennyi igaz ebből az állításból. A számadatok szerint a választáson leadott listás szavazatok közül 2 824 206 voksot szerzett meg a Fidesz–KDNP.

Ha ezt összevetjük a parlamentbe jutó ellenzéki pártokra leadott szavazatok összességével, akkor pedig kiderül, hogy a Jobbik, az MSZP–Párbeszéd, az LMP és a DK listáit összesen 2 487 764 támogatták, azaz több mint 330 ezerrel kevesebben, mint a kormánypártokét. Az ellenzékiek még akkor sincsenek többségben, ha ehhez még hozzáadjuk a parlamentbe nem jutott Momentum, Kétfarkú Kutya Párt és Együtt összesen 312 ezer szavazatát. A nemzetiségi listákra leadott szavazatokat nyilván nem lehet ide sorolni.

Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója szerint most már hagyománya van a balliberális erők között ennek a szemléletnek, azaz, hogy úgy állítsák be magukat, mintha többségben lennének, miközben ez nem felel meg a valóságnak. Azt mondják magukról, hogy többen vannak, és úgy is viselkednek – jellemezte plasztikusan a helyzetet a politikai elemző. Boros Bánk Levente ennek kapcsán emlékeztetett olyan mozgalmakra is, mint például a 2010-ben létrehozott Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-oldal, amelyhez egymilliónál jóval kevesebben, mindössze 198 ezren csatlakoztak.

Tényszerűen nem igaz, hogy a tüntetés résztvevői bármilyen tekintetben, bármilyen többséget alkotnának – szögezte le Boros Bánk.

A politológus a listás szavazatok mellett az egyéni körzetekben elért eredményekre is felhívta a figyelmet, hiszen a kormánypártok a 106 körzetből 91-ben győzedelmeskedtek, és mindössze tizenöt körzetet tudott megnyerni az ellenzék. Boros Bánk is emlékeztetett arra, hogy amennyiben tisztán többségi választási rendszer működne Magyarországon, a Fidesz–KDNP a mostaninál is sokkal nagyobb győzelmet aratott volna a választáson.

Összességében elmondható, csak kommunikációs fogásnak jó, hogy a kormányellenes tüntetők azt mondják magukról, ők a többség, hiszen ezt semmi nem támasztja alá – mondta Boros Bánk. Szerinte persze könnyű úgy ilyen kijelentéseket tenni, hogy csak kormányellenes emberekkel találkozunk. Az igazi – jelenleg csendes – többség a kormány mögött áll, de a helyzet változhat, hiszen a csendes többség is dönthet úgy, hogy hangos lesz, és megmutatja magát – jegyezte meg a politológus.

A hétvégi tüntetésre eddig mindössze tizenhétezren jelezték részvételüket a Facebookon, míg az előző demonstráció előtt közel negyvenezren. A rendezvény szervezői az ellenzéki pártokkal egyetemben a szavazatok újraszámlálását követelik, és a demokráciáért is az utcára hívják az embereket, pedig már a baloldali média és szakértők is világossá tették, hogy az április 8-i választáson semmiféle szervezett csalás nem történt.

Magyar Hírlap

(forrás:www.echotv.hu)

19 éves vagyok… – Egy csendes család felemelkedéséről

Nocsak – Egy hét késéssel, de már a holland miniszterelnök is gratulált Orbán Viktor győzelméhez