in ,

Súlyos magyarellenes ukrajnai támadásról beszél Szijjártó Péter (VIDEÓ)

„Ukrajnának szüksége lesz olyan európai politikai döntésekre, amelyek nélkülünk nem fognak megszületni” – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán osztott meg egy videót, amelyben felidézte, hogy az utóbbi időszakban több atrocitás is érte az Ukrajnában élő magyar kisebbséget.

Szijjártó úgy fogalmazott, „az a tény, hogy a  magyar nemzetiségű iskolaigazgatókat, pedagógusokat rúgnak ki hirtelen nagy számban, mindenfajta indoklás nélkül. Az a tény, hogy a magyar nemzetiségi intézeteket arra kötelezik, hogy a nemzeti jelképeiket távolítsák el,

ezek mind-mind egy súlyos, magyarellenes koncentrált támadás jelei”.

A magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta, „mindez elfogadhatatlan, ezzel szemben nemcsak nekünk, magyaroknak, hanem az Európai Uniónak is fel kell lépnie”.

A decemberi szabályozás még rosszabb helyzetet teremtett

Mi arra számítottunk, hogy az Ukrajnával folytatandó tagjelölti tárgyalások során majd javul a nemzeti közösségek helyzete Ukrajnában. Ez lenne a logikus, ez lenne a helyes, ez lenne a jogszabályszerű, azonban nem ez történik.

A nemzeti közösségekkel kapcsolatos új, decemberi szabályozás még rosszabb helyzetet teremtett, mint korábban

– hívta fel a figyelmet Szijjártó.

„Ukrajnának szüksége lesz olyan európai politikai döntésekre, amelyek nélkülünk nem fognak megszületni”

A tárcavezető végül azt hangsúlyozta, hogy „Ukrajnának szüksége lesz olyan európai politikai döntésekre, amelyek nélkülünk nem fognak megszületni. És minél több jogot vesznek el a magyar nemzeti közösségtől, minél tovább húzzák azt, hogy visszaadják az egyszer már létezett nemzeti közösségi jogokat, annál nehezebb lesz nekünk otthon Magyarországon meghozni olyan döntéseket, amelyek tőlünk áldozatot követelnek, és az ukránok támogatását jelentik”.

A vonatkozó felvételt alább tekinthetik meg: 

Nem stadion – 700 milliárdos kerettel Újraiparosítási hitelprogram indul

Amerikai lap: Magyarország biztonságos és rendezett