in

Stadion rovatunk: Idén folytatódik a bérrendezés a szociális ágazatban

Idén a szociális ágazatban folytatódik a bérrendezés, a kormány kiemelt célja, hogy anyagilag is elismerje azoknak a munkáját, akik a gyermekjóléti szolgáltatóknál és a gyermekvédelem területén dolgoznak

Idén folytatódik a bérrendezés a szociális ágazatban

 

Idén a szociális ágazatban folytatódik a bérrendezés, a kormány kiemelt célja, hogy anyagilag is elismerje azoknak a munkáját, akik a gyermekjóléti szolgáltatóknál és a gyermekvédelem területén dolgoznak, valamint a hajléktalanok, az idősek és a fogyatékos emberek ellátását végzik – mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár kedden az MTI-nek.

Czibere Károly kiemelte, 2018-ra a szociális szférában 233 ezer forintra nő az átlag bruttó bér. Mint mondta, a 2014 és 2016 közötti 22 százalékos bérfejlesztés után 2018-ra az átlag bruttó kereset 60-62 százalékkal fog emelkedni 2013-hoz képest.

Közölte, a minimálbéren foglalkoztatott szociális munkatársak bére januárban újabb 8 százalékkal emelkedik, 138 ezer forint lesz, a garantált bérminimum pedig 12 százalékkal emelkedik, összege 180 500 forint lesz.

A szociális ágazatban dolgozó egészségügyi végzettségűek és egészségügyi munkakörben dolgozó 3300 ember további bérkiegészítést kap, így bérük minden fokozatban eléri az egészségügyi bértábla szintjét. Erre mintegy 1,4 milliárd forintot fordít a kormány 2018 januárjától – emelte ki.

Czibere Károly példaként elmondta, egy idősek bentlakásos intézményében főiskolai végzettséggel dolgozó ápoló 27 éves munkaviszonnyal 2013-ban még 166 800 forintot keresett, addig 2018. január elsejétől 288 685 forintot, míg 2018. november elsejétől pedig már 311 780 forintot vihet haza. Ez számára 144 980 forintos bérnövekedést jelent 2013-hoz képest – fűzte hozzá.

Ezen felül a kormány döntött arról is – emlékeztetett az államtitkár -, hogy 2017-ben egymilliárd forinttal támogatja az ágazatban dolgozók lelki egészségének megőrzését. A támogatás révén szupervíziót, személyiségfejlesztő foglalkozásokat tartottak és tartanak a következő három évben országszerte, amelyeken közel 15 ezren vesznek majd részt.

Elmondta, megújult a szociális ágazat képzési, továbbképzési programja is, erre 12 milliárd forintot fordított a kormány. A projekt célja, hogy visszaadja a szakma rangját, elősegítse a munkatársak megbecsülését és önbecsülését, valamint biztosítsa a szakmai megújulás lehetőségét, az innovációt és a perspektívát az ágazatban dolgozóknak.

Az államtitkár azt mondta, a szakma iránti megbecsülés jeleként nyilvánították munkaszüneti nappá november 12-ét a szociális munka napját.

(MTI)
(kormany.hu)

BOTRÁNY! Már megint adócsökkentés – Most a vállalkozásoknál

Hahó libsik! – Magyarországon a legalacsonyabb az internetezés adója