in , ,

Soros György – A gengszter, aki válságot generál, hogy abból hasznot húzzon

Kíméletlen spekuláns és a piti kalandor

Soros György szeret tetszelegni a zseniális pénzügyi guru szerepében, és álságos dumával „objektív pénzügyi folyamatokra” hivatkozik, amikor „megsortolja” egy ország nemzeti valutáját. Tevékenysége nyomán recesszió, gazdasági csőd, elképesztő adósságterhek maradnak az adott országban.

Az emberbarát, filantróp, migráns- és szegény segítő, a humanista és demokráciafejlesztő Soros György néhány piaci manőverét azonban érdemes felidézni. Olyanokat, amelyeknél megmutatta a valódi énjét: a kíméletlen spekulánst és a piti kalandort.

AZ ANGOL FONT BEDÖNTÉSE

George Soros 1992-ben lett először világpolitikai tényező, amikor az úgynevezett „fekete szerdán” bedöntötte az angol fontot. Szeptember 16-án a cégei egyszerre adtak el 15 milliárd fontot, ami az angol jegybankot arra kényszerítette, hogy aznap este hivatalosan elhagyja az európai árfolyam-mechanizmust. Emellett kamatemelést provokált ki, aminek hatására összeomlott az ingatlanpiac, és recesszióba süllyedt a gazdaság. Ha valaki a „Brexit” okait kutatja, talán érdemes lenne ennek a pénzügyi összeomlásnak a mélyebb okait kutatnia. Egy biztos: amerikai befektetők egy csoportja úgy gondolta, hogy megtorpedózza az angol font csatlakozását az euróhoz.

  • Az akció szervezője az a Soros György volt, aki manapság, 20 évvel később, az Európai Unió leglelkesebb támogatójának szerepében tetszeleg. Ez is példázza, hogy ez az ember mennyire kétszínű és gátlástalan.

A tőzsdei elemzők egy része akkor ünnepelte az amerikai gurut, ám érdemes hozzátenni, hogy Nagy-Britmánia devizatartalékai akkoriban 24 milliárd dollárt tettek ki, míg Sorosék legalább ekkora összeggel támadták a fontot. Lényegében túlerőben voltak, és nem zseniális pénzügyi ismereteinek köszönhette a „sikerét”. Aznap egész nap folyt harc, a Bank of England egész nap öntötte a pénzt, és vásárolta vissza az angol kötvényeket, ám Sorosék bírták, és újabb-újabb milliárdokat öntöttek a piacokra. Többen megfogalmazták akkoriban azt a gyanújukat, hogy a George Soros vezette Quantum alapját titokban amerikai kormányzati tényezők támogatták, ők látták el információval és talán még pénzzel is.

MALAJZIA „KIFOSZTÁSA”

A másik hírhedt cselekedete Malajzia tönkretétele 1997-ben. Ezzel az ázsiai országgal alapvetően semmi baj nem volt. Szépen fejlődött, a távol-keleti „kis tigrisek” közé sorolták. Csak egy baj volt vele: jó kapcsolatokat ápolt a nála sokkal nagyobb szomszédjával, az akkori Burmával (mai nevén: Mianmar). Ez az amerikaikat roppantul zavarta, és mikor kitört a nagy pénzügyi válság, amit a kínai jüan leértékelése indított el, akkor elengedték George Sorost a láncairól. Ő pedig a világválság zavaros körülményeit kihasználva „kifosztotta” Malajziát. Mahatir bin Mohamed elnök egy nyilatkozatában nem fogta vissza magát, és inkriminált szavakkal bírálta a magyar származású spekulánst.

RÁTÁMADT A FRANCIÁKRA, A MAGYAROKRA ÉS A NÉMETEKRE IS

De emlékezetesek a francia Société Generále privatizációja körüli machinációi. Pályafutása során itt kapták el egyetlen egy alkalommal. A francia bíróság ugyanis elítélte bennfentes kereskedelemért, és kétmillió eurós büntetést szabott ki rá, amit a francia legfelsőbb bíróság később mérsékelt. Vagyis haja szála sem görbült, a büntetést meg kifizette mellényzsebből.

Vagy például, amikor 2008-ban, a magyar pénzügyi összeomlás idején megtámadta az OTP-t, amelynek papírjai 22 százalékot vesztettek értékükből. Az ügylet miatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete félmilliárd forintos bírságot szabott ki a Soros Fund Management LLC-re. Képzelhetik, mennyire földhöz vágta ennek a bírságnak a kifizetése… Vagy most derül ki, hogy a német Deutsche Bank árfolyamának zuhanása szintén Soros Györgynek, a mélyen érző „humanistának” a műve.

Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász is lesújtó véleménnyel van Sorosról; Fotó: businessinsider.com

AMERIKÁBAN SE SZERETI MINDENKI

George Soros technikája nem zseniális, hanem brutális. Ő nem egy szerencselovag, aki megpróbál nyerészkedni a tőzsdén, hanem egy gengszter, aki előidézi a válságot, hogy utána busás profitra tegyen szert. Érdemes idézni a világ egyik legbefolyásosabb közgazdászának, a Nobel-díjas Paul Krugmannak a szavait, aki egyébként a „mainstream” tagja:

Ma már minden újságolvasó ember tudja, hogy van a tőzsdei spekulánsoknak egy olyan csoportja, akik mindent megtesznek azért, hogy egy válságot elindítsanak szórakozás és profitteremtés céljából. Ezek a szereplők még nem rendelkeznek névvel, ezért javasolnám a „Soros” megnevezést.

Azért is érdemes emlékezni Soros „életművére”, hogy ha legközelebb látjuk könnybe lábadt szemmel beszélni, a világ sorsáért, vagy éppen Magyarországért aggódni, akkor ne nyúljunk egyből mi is a zsebkendő után. Érdemes észben tartani, hogy éppen ő az egyik oka, hogy a világban rosszul mennek a dolgok.

Vezető kép: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu
(pestisracok.hu, Varga István)

Balog Zoltán találkozott az amerikai külügyminiszterrel

A több­ség el­uta­sítja Vona isz­lám­imá­da­tát