in

Solymáron az ellenzék elbukott – Bukást hozott a közös jelölt

Boros Bánk: A solymári eredmény tükrözi a különbséget

Bukást hozott a közös jelölt

 

Az ellenzéki pártok sikerként tekintenek a solymári időközi választás eredményére, noha jelöltjük csaknem 15 százalékpontos vereséget szenvedett. A politológusok szerint nem szabad túlságosan komolyan értékelni egy ilyen megméretést, de a győzelem jól tükrözi a kormánypártok erejét.

 

– A solymári események megcáfolták, hogy a koordinált indulás lenne a kulcs a kormány leváltására – értékelte lapunk kérdésre a vasárnap Solymáron tartott időközi választás eredményét Boros Bánk Levente politológus. Mint ismert, a választást Dalos Attila Fidesz–KDNP-s képviselő (képünkön) nyerte az összefogás jelöltjével, Kárpáti Zsuzsannával szemben, azzal együtt, hogy a közös ellenzéki jelölt mögé felsorakozott a DK, az Együtt, az LMP, az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum és a Magyar Liberális Párt is. A Jobbik nem támogatta Kárpátit, ám önálló jelöltet sem állított. A politológus úgy vélte, a radikális párt ezáltal csendestársként viselkedett és teret engedett a balliberális erők képviselőjének.

Fotó: MTI

Dallos Attila

Zárug Péter Farkas szerint a solymári választást nem szabad túlértékelni, ám az mindenképpen figyelemre méltó, hogy a Fidesz–KDNP pártszövetség jelöltje szinte a teljes ellenzékkel szemben tudott nyerni. – A Jobbik pozíciója jól mutatja a párton belüli teljes zavarodottságot – értékelt a politológus, aki azt hangsúlyozta: az alacsony részvételi arány figyelmeztető jel, és a szavazótábor mozgósítása a párt számára döntő lehet.

Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért politikusa lapunk kérdésére úgy fogalmazott: relatív sikerként értékelik az időközi választás eredményét. Szavaiból kiderült, hogy az ellenzéki jelölt mögötti hétpárti összefogást Bárány Balázs szocialista politikus, valamint Tordai Miklós PM-es képviselő hozta tető alá. Tordai szerint Kárpáti Zsuzsanna egy erőteljesen jobboldali kerületben tudott kimagasló eredményeket elérni, ami bizakodásra adhat okot a jövő évi választások előtt.

Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke kérdésünkre úgy értékelte a választás eredményét: tény, hogy nem szabad túlértelmezni egy helyi választási eredmény adatait, de a szoros vereség optimizmusra ad okot, hiszen Solymár egy olyan település, ahol mindig is erős volt a jobboldal.

– A Fidesz–KDNP pártszövetség messze nem áll olyan jól, mint ahogy azt a közvélemény-kutatások mutatják – jelentette ki a politikus. Szigetvári szerint az összefogás megmutatta az erejét, valamint azt, hogy van esély a jelenleg regnáló kormány leváltására, ugyanis a fővárosban négy kerületen kívül mindenhol legyőzhető a kormányoldal, ha az ellenzéki pártok képesek közös jelöltet állítani.

(Kiss Adorján, magyaridok.hu)

Nem fog örülni a hírnek az ellenzék – Megkétszereződtek a családtámogatások

Gajdics Ottó – Besült a gigakoalíció