in ,

Semjén Zsolt: Csíksomlyó Európának is üzen

A MINISZTERELNÖK-HELYETTES SZERINT A KONTINENS AZÉRT SEBEZHETŐ, MERT ELVESZÍTETTE IDENTITÁSÁT

Európa sebezhetősége abban áll, hogy elveszítette keresztény identitását – hangsúlyozta a csíksomlyói búcsún Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki szerint a zarándoklat ugyanakkor esélyt ad az egyetemes magyarságnak, hogy megerősödjön nemzetiségében és kereszténységében.

A pünkösdi szentmisén Rómában Ferenc pápa arról beszélt: a Szentlélek képes megváltoztatni a világot és a szíveket is.

 

Lelki erőműnek nevezte a csíksomlyói zarándoklatot a szentmise után adott nyilatkozatában Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettese. Kijelentette: az egyetemes magyarság gyűlik össze Csíksomlyón évről évre felekezeti hovatartozástól függetlenül, azért, hogy megerősödjön magyarságában és keresztény küldetésében. Megjegyezte: talán soha nem volt annyi fiatal a zarándokok között, mint idén.

– Amikor ennyi fiatal van, különösen fontos a családalapítás kérdése, hiszen a magyar nemzet csak akkor tud megmaradni, ha gyerekek születnek, akik magyar nyelven, magyar kultúrában, magyar történelmi tudatban nőnek fel – fogalmazott.

A KDNP elnöke szerint Csíksomlyó Európának is üzen. – Európa sebezhetősége abban áll, hogy elveszítette a keresztény identitását, ezért tud az iszlám ellenállás nélkül benyomulni a kontinensre. Csíksomlyónak az az üzenete, hogy akkor van megmaradás, ha megvan a kereszténységünk, a saját identitásunk, és az európai nemzetek büszkék az identitásukra – mondta. Hangsúlyozta: a több százezres tömeg a román centenáriumi évben Romániának pedig azt üzeni, hogy a magyarok meg akarnak maradni.

A hatalmas tömeg a megmaradni akarás üzenete is volt
Fotós: MTI/Mohai Balázs

A misén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek emlékeztetett: az idei a 451. fogadalmi zarándoklati búcsú.

– A székely ősök azt fogadták, hogy ha a Szűzanya megsegíti őket őseik hitének megőrzésében, akkor pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak Csíksomlyóra – idézte fel az esemény eredetét.

Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában bemutatott pünkösdi misén eközben arról beszélt: a Szentlélek az az isteni erő, amely a világot és a szíveket is megváltoztatja. – Megmozdítja azokat, akiket a félelem bénít meg, leküzdi az emberek belső ellenállását, továbblépteti azt, aki félmegoldásokkal akar megelégedni, újraindítja azt, aki úgy érzi, célba érkezett, álmokat ad a bátortalannak.

Arról is szólt, hogy bár sokan ígérnek változást, szenzá­ciós megújulást, semmilyen földi próbálkozás nem képes az emberek szívét kielégíteni: az élet nehézségeiben csak Isten tud igazi megerősítést adni.

(forrás: magyaridok.hu)

HOPPÁ! – Nemzeti konzultáció jöhet a családokról és a demográfiai helyzetről

A magyarok buták, nincs bennük semmi különleges, nem tragédia, ha elfogynak – írja a HVG