in ,

Salvini: Szürreális a magyar kormány elleni támadás

Matteo Salvini volt belügyminiszter, a Liga elnöke az olasz kpviselőházban tartott keddi sajtótájékoztatóján reflektált a magyar kormányt ért vádakra

Matteo Salvini volt belügyminiszter, a Liga elnöke az olasz kpviselőházban tartott keddi sajtótájékoztatóján reflektált a magyar kormányt ért vádakra. A magyar álláspont védelmében állt ki Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek vezetője is.

Matteo Salvini volt belügyminiszter, a Liga elnöke az olasz kpviselőházban tartott keddi sajtótájékoztatóján reflektált a magyar kormányt ért vádakra. „Azt hiszem, hogy minden kormánynak, parlamentnek és népnek jogában áll döntést hozni. Parlamenti szavazást tartottak? Igen. Demokratikusan megválasztott parlamentben? Igen. Demokratikus választásokkal jutott hatalomra a magyar miniszterelnök? Igen. Milyen jogon tehetünk ellenvetést?” – nyilatkozta a Liga vezetője majd hozzátette, hogy szürreálisnak tartja a Magyarország ellen indított támadásokat.

Salvini biztosította a sajtó munkatársait, hogy vette a fáradságot és áttanulmányozta az elfogadott jogszabályt. Ennek kapcsán kiemelte: „Hagyjuk a magyarokat, hogy úgy védekezzenek a vészhelyzetben, ahogy jónak látják.”

Matteo Salvini után Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke is Orbán Viktor magyar kormányfő védelmére kelt. Nem ez az első alkalom, hogy Meloni a magyar kormány mellett emelt szót az elsöprő erejű mainstream támadásaival szemben.

Az Itália ma este című tévéadásban az Orbán-ellenes kritikákra reagálva így fogalmazott: „Gyakran úgy festik le, mint egy múlt századbeli diktatórikus rendszer vezéralakját, Orbánt azonban a közelmúltban választották meg és a parlament szavazatának jóvoltából jutott teljes hatalomhoz” – jelentette ki Giorgia Meloni, majd párhuzamba állította az olasz helyzettel, ahol Giuseppe Conte kormányfő  – az FdI vezetője szerint – súlyos döntéseket hoz dekrétumok formájában, melyeket esti Facebook-üzeneteiben tesz közzé.

Giorgia Meloni a Twitteren is szópárbajba keveredett a Demokrata Párt (PD) képviselőjével, Lia Quartapellével, aki úgy véli, Magyarországnak nem kellene a koronavírus-vészhelyzet kezelésére létrehozott alapból részesednie. „Íme a baloldal emberségessége: a magyar emberek halálával akarnak nyomást gyakorolni Orbánra” – írta Giorgia Meloni, majd kategorikusan elítélte a demokrata politikus súlyos kijelentését.

A magyar parlament döntésére érkezett támadásokra reagált számos jobboldali sajtóorgánum is.

Az Il Giornale hasábjain Marco Gervasone jelenkori történész professzor és publicista magyarázta, hogy az olasz közbeszéd már évtizedek óta felelőtlen könnyelműséggel használja a diktatúra kifejezést. Ugyanazok a sajtóforrások, amelyek jelenleg Orbánt állítják a diktátor szerepébe, korábban barátját, Silvio Berlusconit hasonlították Mussolinihez és Hitlerhez. A támadások okait boncolgatva kijelentette: „A globalista, progresszív internacionálé nem tűri a nemzeti konzervatív Orbán sikertörténetét: a gazdaságélénkítést, a társadalmi különbségek kiegyenlítését, családpolitikáját, hagyományőrzését” – írja Gervasoni.

Ugyancsak az Il Giornale lapjain megszólalt Francesco Giubilei, a Nazione Futura konzervatív csoport elnöke is, aki kiegyensúlyozott, konkrét tényekre támaszkodó elemzésével lerántja a leplet a baloldal hisztérikus szlogenjeiről. A koronavírussal szembeni védekezésről szóló törvény részletes ismertetésével helyre rakta a fake news felületes ferdítéseit.

A La Veritá napilap hasábjain Marcello Veneziani újságíró bocsátkozott az Orbán-kormány elleni támadás elemzésébe. Véleménye szerint a mainstream „magyardiktatúra-ellenes” kampánya nem csak Orbánnak, hanem az olasz jobboldalnak, Salvininek és Meloninak is szól. „A baloldal vezette Conte-kormány a nacionalizmus terjedésének veszélyétől óv az unió országaiban. Mit tesz azonban, amikor ráébred, hogy az európai szabályok csapdájába került, és rádöbben, hogy Európa a nehéz időkben nem működik, csak akkor, amikor minden rendben halad? Egyedül kell megoldani a helyzetet, ahogyan a többi állam is teszi. Ezt nevezik ők nacionalizmusnak? Én inkább nemzeti realizmusnak tartom” – fogalmaz Marcello Veneziani újságíró.

 

(Jánosi Dalma (Róma), magyarhirlap.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Őszintén kívánjuk az EU mielőbbi felbomlását!

Az olaszok továbbra is cserélik a zászlókat – Videó