in ,

Salvini szárnyal! Rekordmagasra emelkedett az olasz Liga támogatottsága

Az SWG közvélemény-kutató intézet által készített felmérés szerint a Matteo Salvini olasz belügyminiszter vezette Liga a múlt héten

Az SWG közvélemény-kutató intézet által készített felmérés szerint a Matteo Salvini olasz belügyminiszter vezette Liga a múlt héten – az olasz kormány és a német Sea-Watch szervezet vitájának kiéleződésekor – elérte a rekordmagasnak számító, 38 százalékos támogatottságot. Ez az érték 4 százalékponttal magasabb, mint amennyit a Liga a május 26-ai EP-választáson elért. Az SWG egyik elemzője, Enzo Risso kiemelte: Olaszország-szerte a Liga a legerősebb párt, melynek mintegy 15 százalékpontos előnye van az ellenzéki balközép Demokrata Párttal (PD) szemben.

A Ligával koalícióban kormányzó Öt Csillag Mozgalom (M5S) 17,4 százalékos támogatottsággal a harmadik helyre került, pedig az Öt Csillag Mozgalom a 2018-as parlamenti választások legerősebb pártja volt, tavaly márciusban 32 százalékot szerzett.

Csaknem egy évvel ezelőtti belügyminiszteri kinevezése óta Salvini a “zárt kikötők” politikáját folytatja, azaz nem engedi, hogy kikössenek az olasz kikötőkben a humanitárius szervezetek Földközi-tengeren migránsokat felvevő hajói.

Olaszországban a múlt hónapban fogadtak el egy – Salvini és pártja által szorgalmazott – rendeletet, amely súlyos pénzbírsággal sújtja az ilyen civil szervezeteket, amennyiben engedély nélkül lépnek az olasz felségvizekre.

A közelmúltban éppen emiatt alakultak ki összetűzések az olasz kormány és egyes NGO-k között. A német Sea-Watch egyik hajója – fedélzetén 40 afrikai migránssal – júniusban két hetet töltött a tengeren, amíg arra várt, hogy engedélyt kapjon Olaszországtól vagy valamelyik EU-tagállamtól a kikötésre. Végül az olasz hatóságok tiltása ellenére hajózott be Lampedusa kikötőjébe. A mentőhajó 31 éves német kapitányát, Carola Racketét ezért őrizetbe vették, és az olasz vádhatóság büntetőeljárást kezdeményezett ellene.

Hasonló eset történt július elején is: a Mediterranea olasz civil szervezet egyik hajója – fedélzetén 41 kimenekített migránssal – kikötött Lampedusa szigetén, dacolva Salvini tiltásával.

Kedden az olasz belügyminiszter nyílt levélben fordult tunéziai kollégájához, Hisem Fouratihoz, melyben felvetette, hogy a migránsokat hajókon kellene visszaküldeni Olaszországból Tunéziába. Az olasz belügyminiszter határozottabb fellépést követelt az embercsempészek ellen – például radarok és repülőgépek bevetésével.

Olasz sajtójelentések szerint Olaszország e célból hajókat bocsáthat a tunéziai parti őrség rendelkezésére, emellett még a nyár vége előtt tíz hajót küld a líbiai parti őrség számára az embercsempészek elleni küzdelem támogatására.

ma7.sk nyomán

(forrás:magyarforum.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Merkel ismét durván megremegett – Videó

A maffiabaloldal retteghet: a kormány létrehozza a Pénzmosás Elleni Koordinációs Tanácsot