in ,

Salvini: ezerszer is nevet válthatnak, akkor sem köthet ki az Aquarius Olaszországban!

Furfangos név- és lobogócseréjük ellenére is visszavonta az Aquarius (mára Aquarius 2) nevű “civil” mentőhajó regisztrációját a panamai hajózási hatóság

Furfangos név- és lobogócseréjük ellenére is visszavonta az Aquarius (mára Aquarius 2) nevű “civil” mentőhajó regisztrációját a panamai hajózási hatóság. Közleményük szerint  a legközelebbi kikötéskor el kell távolítaniuk a hajóról a panamai lobogót, és nem hajózhatnak ki új regisztráció nélkül. A hajón tevékenykedő NGO-k szerint a döntésnek köze van Matteo Salvini olasz belügyminiszterhez, a politikus azonban tagadta, hogy az olasz kormány bármilyen befolyást is gyakorolt volna a panamai hatóságokra. 

 

A Médecins sans Frontieres és az SOS Méditerranée tájékoztatása szerint a közép-amerikai ország hatóságai még szombaton tájékoztatták őket a döntésről. A hajó jelenleg a tengeren van, 58 menekülttel a fedélzetén. A “civil szervezetek” szerint az olasz kormány gyakorolt nyomást Panamára, hogy vonják vissza a hajó regisztrációját.

 

Az Aquarius legénysége megdöbbenéssel értesült arról szombaton, hogy a panamaiak tájékoztatása szerint Olaszország felszólította a panamai hajózási hatóságokat, hogy tegyen azonnali lépéseket az Aquarius ellen”

– húzta alá közleményében a két civil szervezet. Az Aquarius az utolsó civil mentőhajó a Földközi-tenger középső részén. Az olasz belügyi tárca nevében, Matteo Salvini tagadta, hogy bármilyen nyomást is gyakoroltak volna Panamára.

Aquarius hajó utasai – Fotó: EPA/DOMENIC AQUILINA

Salvini már korábban is azon az állásponton volt, hogy az Aquariushoz hasonló hajókon tevékenykedő civil szervezetek úgy tesznek, mintha taxiszolgáltatást nyújtanának a menedékkérőknek. Salvini vasárnap Twitter-fiókján azt állította, hogy az Aquarius 2 megnehezíti a líbiai parti őrség munkáját, és nem működik együtt az egyértelmű szabályokkal, ezért a tevékenysége törvénysértő.

Ezerszer is nevet és zászlót válthatnak, de Olaszország kikötői zárva maradnak előttük”

– idézte az olasz sajtó a jobboldali politikust.

Forrás: Reuters.com, Euronews.com; Vezető kép: Daily Express

(forrás: Ambrus Petra, pestisracok.hu)

Nagy igazság – Fidesz: Gyurcsányék lelkén szárad a devizahitelesek kálváriája

Nem érdemes Brüsszelnek a magyarokkal szórakoznia