in ,

Salvini: Emberéleteket ment a migráció megállítása

Nem folytatunk gyilkos migrációs politikát

Nem folytatunk gyilkos migrációs politikát – utasította el Matteo Salvini olasz belügyminiszter a Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) vádjait, miszerint a földközi-tengeri mentés megakadályozása az olasz kormány részéről a migránsok halálához vezet.

Matteo Salvini közösségi bejegyzésében hazugságnak és rágalomnak nevezte “egyes külföldi NGO-k” állításait. A belügyminiszter hangsúlyozta, éppen az NGO-vádak mutatják, hogy Olaszország helyes migrációs politikát követ,

az indulások és érkezések megállításával csökken a halottak száma és az illegális bevándorlásból hasznot húzók bevétele is.

Salvini hozzátette, továbbra is kitart a szigorú migrációs politika és az olaszországi kikötők lezárása mellett, ami egyáltalán nem jelenti a szolidaritás hiányát az olasz belügyi tárca vezetője szerint.

Soha nem mondtam, hogy nem kell emberéleteket menteni

-írta Matteo Salvini.

Matteo Salvini a Proactiva Open Arms interneten közzéétett felvételeire válaszolt. Az NGO-t vezető Oscar Camps számolt be, hogy a líbiai vizeken a líbiai parti őrség hajója egy gumicsónakról fedélzetére vett 158 migránst. Két nő és egy gyerek azonban nem akart átszállni, ezért a líbiai parti őrség a gumicsónakot elsüllyesztette ezzel a három emberrel együtt, akiknek az NGO-hajója sietett segítségére. Az egyik nő – egy anya – és gyermeke a tengerbe veszett. Oscar Camps a líbiai parti őrséget “Olaszországtól felbérelt gyilkosoknak nevezte”. Matteo Salvini azt üzente vissza, hogy a Proactiva Opens Arms két hajója, az Opens Arms és az Astral, amelyek jelenleg a Líbiához tartozó keresési és segítségnyújtási, úgynevezett SAR-zónában tartózkodnak, “csak képeslapról láthatják Olaszországot“, mivel nem engedi őket kikötni Olaszországban.

Utoljára a szicíliai Pozzallo kikötőjébe érkezett 450 migráns, akiknek kikötését Giuseppe Conte olasz miniszterelnök engedélyezte. Elemzők szerint Conte és a mögötte levő kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) így kívánja kézbe venni a migrációs politikát, amelyet eddig belügyminiszterként Matteo Salvini irányított. Salvini szigorú politikája megtöbbszörözte pártja, a Liga támogatottságát. Giuseppe Conte az olaszországi kikötők lezárása helyett az érkező migránsok szétosztását  kezdeményezte önkéntes alapon az EU-tagállamai között. Kérdés, hogy a legközelebbi migránscsoport esetében ez ismét járható út lesz-e. Az olasz kormány azt szorgalmazza, hogy a Földközi-tengeri EU-országok között osszák szét az érkezőket, de ez az utóbbi években sem működött, Málta, Spanyolország és Franciaország se fogadott be migránsokat, akik majdnem kivétel nélkül az olaszországi partok felé tartanak.  Az olasz hatóságok még azt sem közölték, milyen elv szerint osztják szét a jelenleg Pozzallo regisztrációs központjában levő mintegy 450 migránst. Egy részük szíriai és eritreai, akik menekültnek számíthatnak, de a csoportban érkezett algériaiak, egyiptomiak nem jogosultak erre. A migránsok között 11 személyt vettek őrizetbe, a hatóságok szerint ők az embercsempészek, akik egy halászhajóval olasz vizekre hozták a migránsokat.

Forrás/fotó: MTI; 

(forrás:pestisracok.hu)

NEM BÍR MAGÁVAL – Agynéma Hadházy megint népszavazást kezdeményez

BRÉKING! – A kormány döntött: Magyarország kilép az ENSZ migrációs tárgyalásokból