in

Rossz hír a libsiknek: Tovább pörög a gazdaság – Belehúz a kiskereskedelem

ez van, pörög

Belehúz a kiskereskedelem

December 24-én a szokásosnál korábban zárnak a boltok
Szűk két hét van hátra karácsonyig, a legforgalmasabb időszak következik a kereskedelemben. A szakértők eddig tavalyhoz képest 3-4 százalékos bővülést vetítettek előre az ajándékokra szánt kiadásokban, a növekedés azonban ennél nagyobb is lehet. Lapunk megkérdezte az áruházláncokat, idén hogyan alakul az aranyvasárnapi, vagyis a szenteste napjára eső nyitvatartásuk.

Tavalyhoz képest öt-tíz százalékos forgalomnövekedést várnak a Magyar Idők által megkérdezett áruházláncok az idei adventi bevásárlási időszakban, de kivétel nélkül valamennyi piaci szereplő pozitív mérleggel számol.

A karácsony előtti két hét az év legforgalmasabb időszaka az üzletekben. Ajándékokra százmilliárd forint körül költenek a családok, ami 3-4 százalékos bővülést jelent tavalyhoz képest, de nem zárható ki nagyobb emelkedés sem – mondta a hét végén Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a távirati irodának. Vázolta, december teljes forgalma az üzletekben elérheti az 1050 milliárd forintot, az év végi ünnepekre fordított kétszázmilliárd forint teszi ki a teljes decemberi költés mintegy 20 százalékát.

Ebben szerepet játszik az is, hogy az adventi vasárnapokon hagyományosan hosszított nyitvatartással várják az üzletek a vásárlói rohamot, habár az idén éppen a legtöbb értékesítési bevételt jelentő aranyvasárnap rövidül, mivel egybeesik december ­24-ével. Szenteste napján a nagy láncok jellemzően 14 órakor zárják a boltokat, kivéve a Penny Market, amely ki sem nyit ezen a napon, helyette a megelőző időszakban 22 óráig tartanak nyitva a diszkontok.

Fotó: Bach Máté

A jövő hét végéig fokozódik a vásárlói roham

Lapunkkal a Spar üzletlánc kommunikációs vezetője azt közölte, 24-én az Interspar áruházak egységesen, délután 2-kor zárnak, míg a Spar és City Spar szupermarketek legnagyobb része délben húzza le a rolót. – A személyzeti létszám tekintetében nem számítunk fennakadásokra – ­mondta ­Maczelka Márk.

Decemberben egy átlagos hónaphoz képes a duplájára nő a forgalom. Jellemzően, ahogy közeledünk az ünnepekhez, úgy lesz egyre nagyobb a forgalom is – jelezte a Tesco áruházlánc, amely az ünnepek alatt sehol nem működik hosszabbított nyitvatartással. Az üzletek szenteste napján a normál hétköznapi nyitvatartás szerint nyitnak és 14 órakor zárnak, a 94-ből tíz üzlet pedig zárva tart majd.

– A vásárlói igényeknek megfelelően áruházainkban hosszított nyitvatartással készülünk a karácsonyi szezonra. December 24-én áruházaink többsége délután 2-kor bezár, ami alól kivétel a kecskeméti áruházunk, amely délben zár – közölte kérdésünkre az Auchan kommunikációs menedzsere. Adorján Abigél jelezte, a növekvő vásárlóerő miatt emelt létszámmal üzemeltetik áruházaikat az ünnepek előtti napokban.

A forgalom tekintetében az Aldi és a Lidl diszkontláncoknál is az egész évre jellemző dinamikus emelkedésre számítanak. Utóbbinál – a korábbi évek gyakorlatával szemben – advent vasárnapjain is normál nyitvatartással várják vevőket.

(Thurzó Katalin, magyaridok.hu)

A libsiknek mondjuk: Van ingyenebéd! – Novák Katalin: kormány kiemelten támogatja a gyermekek egészséges táplálkozását

Pedig próbálták lejáratni – Palkovics László: a felsőoktatás az egyik legsikeresebb rendszerünk