in

Pogrom Úzvölgyén! – Cinkos hatósági segédlettel, kitépett keresztekkel verték a románok a katonatemetőt védő székelyeket! (helyszíni tudósítás)

FRISSÜL – A fokozott hatósági jelenlét ellenére a feldühödött románok kitörték az úzvölgyi temető kapuját

FRISSÜL – A fokozott hatósági jelenlét ellenére a feldühödött románok kitörték az úzvölgyi temető kapuját és beözönlöttek a sírkertbe, kitépték a mogyorófa kereszteket – írja a Székelyhon.ro. A feldühödött csőcselék „ki a magyarokkal az országból” felkiáltással foglalták el a temetőt. Csibra Tibor, portálunk helyszínen lévő tudósítója telefonon arról számolt be, hogy verekedésre is sor került. Tudósításunkat gátolja, hogy állítólag a hatóság olyan tornyot állított fel, amely megakadályozza az internetes kommunikációt. Hamarosan a helyszínen készült videós anyagokkal és riportokkal jelentkezünk.

 

Így verték szét a román nacionalisták a békés elő láncot:(

Gepostet von Oltean Csongor am Donnerstag, 6. Juni 2019

 

Megosztom veletek a döbbenetes románok által meggyalázott Úz völgyi nemzetközi katonatemetőt, ami az elmúlt órában történt. Osszátok meg, hogy értsék meg a magyarok, milyen kissebbségben élni ma Erdélyben, és kik, hogyan állnak szembe velünk és a multunkkal.

Gepostet von Gyimesi Skanzen Panzió am Donnerstag, 6. Juni 2019

 

 

Míg helyszínen lévő tudósítónk anyagait várjuk – amelyet helyi sajtóinformációk szerint egy, az internetes adatforgalmat gátló torony tart vissza – a Székelyhon.ro beszámolóira támaszkodhatunk, amely szerint feldühödött román nacionalisták kitörték az úz-völgyi katonatemető kapuját, és gyakorlatilag elfoglalták a területet. Jelenleg folyik a román mise a temetőben, amelynek során felolvassák az állítólag a temetőben nyugvó 142 román katona nevét. A románok szerint állítólag

 

 

nem az számít, hogy kihez tartozik a temető, hanem az számít, hogy román földön van.

Korábban a feldühödött román tömeg a dulakodásban több csendőrt is az árokba lökött, portálunk úgy tudja, a románok több békés magyar tiltakozónak is nekiestek, egy idős néninek állítólag kövel törték be a fejét. A magyar tüntetők egy darabig élőláncot alkotva imádkozták a Hiszekegyet, Miatyánkot és Üdvözlégy, Máriát, majd többségük az összetűzéseket elkerülendő, távozott a helszínről.

A román külügyminiszter azt ígérte, nem lesz provokáció

Időközben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon beszélt Teodor Melescanu román külügyminiszterrel, és nyomatékosan kérte, hogy a csütörtöki úzvölgyi rendezvények kapcsán a román fél ne adjon teret a provokációknak, és tegyen meg mindent a fizikai atrocitások elkerülése érdekében. Közleményük szerint a román külügyminiszter minderre ígéretet tett.

A magyar álláspont változatlan, Románia számunkra az erdélyi magyarság miatt kiemelt jelentőségű ország, ráadásul fontos gazdasági, kereskedelmi partner, a kiegyensúlyozott és fejlődő kétoldalú kapcsolatokban vagyunk érdekeltek

-fogalmazott a közlemény, kiemelve, ugyanakkor ismételten felemelik szavukat az úzvölgyi katonatemetőnek a román szabályokkal is ellentétes átalakítása miatt. Mint írta, természetesen mindenkinek joga van arra, hogy emlékezzen a saját hőseire, halottjaira, de ez nem történhet törvényellenesen és mások kegyeleti jogait sértő módon.

Az elmúlt hónapokban a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a hivatalból érintett magyar Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság többször is tárgyalást kezdeményezett az úzvölgyi temetőben kialakult a helyzetről, a világháborúkban elesett katonák méltó elhelyezéséről, és a méltó megemlékezés kialakításának feltételeiről

-írta Menczer Tamás, hozzátéve, sajnálatos módon ezekre a megkeresésékre a román Hősök Kultuszáért Nemzeti Hivatal érdemben nem reagált.

Forrás: székelyhon.ro/MTI/PestiSrácok.hu;vezetőkép: MTI (illusztráció); videó: PestiSrácok.hu

(pestisracok.hu, M1 híradó, vadhajtasok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Bréking! – A románok erőszakkal elfoglalták az úzvölgyi sírkertet

Itt a válasz! – Üzenetünk a sírkertfoglaló románoknak – videó