in

Rend lesz – Mentőkocsikkal szállítják el a hajléktalanokat az utcákról

Hétfőtől rend és tisztaság lesz a fővárosban és a nagyobb településeken is – hajléktalanszállókra viszik a fedél nélkül élőket.

Hétfőtől rend és tisztaság lesz a fővárosban és a nagyobb településeken is – hajléktalanszállókra viszik a fedél nélkül élőket.

Illusztráció: MTI/Balogh Zoltán
Illusztráció: MTI/Balogh Zoltán

Október 15-én lép életbe az életvitelszerű közterületi tartózkodásra vonatkozó új szabályozás, amely országosan tiltja, hogy megfelelő lakhatással nem rendelkező emberek az utcán tartózkodjanak. Az új szabályok értelmében, ha 90 napon belül háromszor is figyelmeztetnek a rendőrök egy hajléktalan embert amiatt, mert közterületen él, szabálysértési eljárást indítanak ellene.

A Mérce úgy tudja, nagy rendőri akció készül a jövő hét elején, minden valószínűség szerint október 16-án és 17-én. A nagyszabású fellépés a hajléktalan emberek belső kerületekből való kiszorítását célozza megírja a 24.hu, melynek értesülései szerint nemcsak a rendőrség, hanem a mentőszolgálat is külön készül az új szabályozás életbe lépésre.

Mentős forrásik október 8-án kaptak levelet arról, hogy pluszmunka keretében jelentkezhetnek a hajléktalanokat szállító kocsikra. A mentősökkel külön megbízási szerződést kötnek, legfeljebb havi 36 órányi munkát vállalhatnak a mozgóőrségi bérnek megfelelő díjazásért. A hajléktalanok elszállításával megbízott mentők beosztása már biztosan összeállt a hónap végéig, a novemberi beosztásuk pedig még nem készült el.

Szombaton Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára és Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója sajtótájékoztatót tartott a hajléktalanellátásról és a téli időszakra való felkészülésről. Az állami szervek fokozottan készülnek a téli hajléktalanellátásra, így az Országos Mentőszolgálat is, amely elindítja „gondoskodó csoport” járműveit – jelentette be Rétvári Bence. „Arra készülünk, hogy többletsegítséget adjunk mindazoknak, akik az utcán élnek” – fogalmazott. Fontosnak nevezte, hogy a hajléktalanok bekerüljenek az őket fogadó szállókra, és hozzátette, hogy soha nem voltak ezek a férőhelyek maximálisan kihasználva.

Az MTI tudósítása szerint felidézte, a kormány 9 milliárd forintot költ hajléktalanellátásra; 9800 éjszakai szálláshelyet biztosítanak, ami mellé további 1600 többletkapacitás nyitható, illetve 7600 nappali melegedőt vehetnek igénybe az arra rászorulók. Ezenkívül a kormány döntött egy 300 millió forintos tartalékalapról is, amelyet a többletfeladatok ellátására képeztek. Ebből a forrásból mind állami, mind karitatív szervezetek kapnak támogatást. Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője közölte, három, a mentésből már kivont autóval nyújtanak segítséget az aktuálisan nem életmentő ellátásra, hanem szociális gondoskodásra, elhelyezésre szoruló embereknek.

A 24.hu azt is írja, szerda óta a rendőrök szórólapokon tájékoztatják az utcán élőket a jövő héttől életbe lépő változásokról. A szórólapokon menhelyek diszpécsereinek telefonszámai mellett olyan tanácsokkal látják el a rendőrök a hajléktalanokat, hogy „az utca ne legyen a lakása”, „a közterületet rendeltetésszerűen használja”, „előzzük meg közösen, hogy szabálysértés elkövetője legyen”.

(forrás:aktualis.blogstar.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Bréking! – Migráns késelt Ausztriában egy vonaton

Strache: a házasság egy férfi és egy nő köteléke