in , ,

REMÉNY – Csukódhatnak az ajtók a kontinensen – BERLIN ÉS BÉCS LEZÁRNÁ A DÉLI ÚTVONALAT · ŐRIZET AZ OSZTRÁK–SZLOVÉN HATÁRON

Van még remény?

CSUKÓDHATNAK AZ AJTÓK A KONTINENSEN

 

A földközi-tengeri migrációs nyomás csökkentésére Németország és Ausztria lehetőség szerint le akarja zárni az úgynevezett déli útvonalat, és ebben együtt akarnak működni Olaszországgal – hangzott el csütörtökön Sebastian Kurz osztrák kancellár és Horst Seehofer német belügyminiszter bécsi megbeszéléseit követően a Frankfurter Allge­meine Zeitung online kiadása szerint.

Az egyeztetésre alkalmat ad az uniós belügyminiszterek jövő heti, innsbrucki megbeszélése. Seehofer világossá tette, a német keresztény uniópártok (CDU/CSU) menekültügyi kompromisszuma semmilyen hátránnyal nem járhat Ausztria számára.

– Sem most, sem a jövőben nem akarjuk Ausztriát a menekültekért felelőssé tenni, mert nem az – mondta a CSU-elnök. A bajor politikus ugyanakkor Bécsben visszafogta az azzal kapcsolatos várakozásokat, hogy a két ország hamarosan menekültvisszafogadási egyezményt köthet. Heinz-Christian Strache szabadságpárti osztrák alkancellár óva intette Seehofert, hogy a németek hozzájuk küldjenek menekülteket. Mindenesetre a Rheinische Post német lap tegnapi beszámolója szerint az idei év első öt hónapjában a Németországba beutazó 18 ezer törvénytelen bevándorló háromnegyede nem Ausztriánál lépte át a határt.

Még a Seehoferrel való találkozója előtt Kurz azt mondta: a külső határok védelmének jelenlegi megoldatlan helyzetére való tekintettel szükséges a Szlovénia és Ausztria közötti határellenőrzés bevezetése, noha Bécs el kívánja kerülni ezt. Megerősítette, soros uniós elnökségének ideje alatt Ausztria egy biztonságos Európa megteremtésén fog dolgozni, elsődleges feladatnak tekintve az illegális migráció visszaszorítását.

Kiemelte, Ausztria meg akarja szüntetni a kontroll nélküli Európát, a kontinensen ugyanis a rendnek, a biztonságnak és a jogállamiságnak kell a középpontban állnia. A dublini menekültügyi rendszer reformjának ügyét Bécs napirenden tartja, noha nem számít áttörésre. Ausztria sosem gondolta, hogy a visszaküldés rendszere hatékonyan működhetne – tette hozzá Kurz a távirati iroda jelentése szerint.

Sebastian Kurz megállítaná az illegális migrációt
Fotó: Reuters

Roberto Fico, az olasz képviselőháznak a kormánypárti Öt Csillag Mozgalomhoz tartozó elnöke tegnap azt mondta: Ausztria nem gondolhatja, hogy lezárhatja határait.

– A mi Európánk Schengenre is épül. Gyalázatos ez a politika Ausztria részéről, amely egyben az unió soros elnöke is – nyilatkozta. Fico az utóbbi hetekben saját kormánya migrációs politikáját is bírálta, elhatárolódva Matteo Salvini belügyminisztertől is. A Corriere della Sera olasz lap a tiroli rendőrségre hivatkozva azt írta: májusban két, júniusban pedig egyetlenegy illegális bevándorló sem próbált meg átlépni Olaszországból Ausztriába. A lap szerint déli irányból minimálisra csökkent az illegális migrációs hullám.

Ez az olasz–osztrák–német hatósági ellenőrzéseknek is köszönhető, amelyekkel az Észak-Olaszországból Ausztrián át Németországba tartó vonatokat is átvizsgálják.

(forrás:magyaridok.hu)

Ez a pápa egy hülye – Mise a migránsokért

HOL VOLTAK HÁROM ÉVIG? – Juncker: már dolgozunk a külső határellenőrzés fokozásának tervén