in , ,

Radnóti Zoltán rabbi Z. Kárpát Dánielről: a karlendítés nem ad teret mérlegelésnek

A zsidó vezető magánemberként figyelmeztet.

Radnóti Zoltán a dél-budai Bét Sálom zsinagóga főrabbija Facebookon írt a náci karlendítő jobbikos, Z. Kárpát Dániel ügyéről, amiről hallgat a Jobbikot is soraiban tudó baloldal: „Az általános, emberi alapelvek nem változnak. Sem egy század alatt, ám még évezredek alatt sem. Ilyenek, többek között a Biblia sok-sok alapvetése. Talán a legismertebb: a másik ember tisztelete, sőt szeretete »hiszen ő is olyan, mint Te vagy«, mondja a Szentírás. És ebből nem tudunk, de nem is akarunk engedni!” – kezdi a rabbi.

Megjegyezte, hogy a Mazsihisz és a Bzsh deklarálta, hogy a kampányidőszakban tudatosan távol tartja önnönmagát minden politikai csatározástól, ám ő, rabbiként, zsidóként és magánemberként megengedheti magának azt, hogy kijelentse: vannak alapelvek, amelyek nem inoghatnak meg! „Nem engedhetjük. És

ez nem zsidó belügy! Hanem Magyarország büszkesége és Európa értékrendje. Nem használunk kettős beszédet,

félreérthető (félreérthető?) mozdulatokat, jelképeket!” – szögezi le.

Radnóti Zoltán hangsúlyozza, hogy a 2. világháború harcai, tragédiája, és benne a holokauszt nagyobb szenvedést, nagyobb veszteséget okozott Magyarországnak, mint bármi a megelőző, tragédiákkal zsúfolt magyar történelemben. És a háború nem az első puskalövéssel kezdődött el, hanem a gyülöletbeszéddel, a militáns felvonulásokkal és először egy, majd utána milliónyi karlendítéssel. „A holokauszt után nem lendítjük a jobb kezünket felfelé, nem rajzolunk sem nyilaskeresztet, sem szvasztikát, és nem mondunk elismerő szavakat Hitlerről, Szálasiról, Goebbelsről” – írta.

A főrabbi arra figyelmeztet, hogy vannak világos, tiszta, magától értetődő kérdések. „És a karlendítés esete éppen ilyen. Nem ad teret a mérlegelésnek. Mindenhonnan,

minden mélységből van visszaút, de a bevalláson, a tevékeny megbánás hosszú évein át vezet. Nincs más út, Z. Kárpát Dániel számára sem.

És nincs több kérdés mindezzel kapcsolatban” – zárja gondolatait Radnóti Zoltán.

 

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

      Ezek veszélyesek! Simicskó István: a veszélyt, amit Márki-Zay hordoz, nagyon is komolyan kell venni

      Lánczi Tamás Makiról: nem most van itt az ideje, hogy valaki lelkes amatőrként magát miniszterelnökként kipróbálja