in ,

Pikó újra szembeköpte a szavazóit! Piaci áron írt ki lakáspályázatokat Pikó András

A KAMPÁNYBAN MÉG OLCSÓ BÉRLAKÁSOKRÓL SZÓNOKOLT A POLGÁRMESTER

A kampányában méltányosságot ígért a szegényeknek, megválasztott városvezetőként piaci áron írt ki lakáspályázatot Pikó András józsefvárosi polgármester. Október óta rengetegen várták a szociális bérlakások pályázatának megjelenését, ám helyette első körben sok millió forintos felújítási kötelezettséggel terhelt és százezer forint havi díjú lakásokra lehet pályázni. Szili-Darók Ildikó szociális ügyekért felelős alpolgármester úgy fogalmazott: szerinte bármelyik alsó középosztálybeli család tudja vállalni ezeket a feltételeket.

– A korábbi gyakorlattal szemben olyan pályázatokat írunk ki, amelyek minden józsefvárosi lakos számára nyitva állnak. Megszüntetjük az előző önkormányzati vezetés perverz gyakorlatát, mely az önkormányzati bérlakások pályáztatása során előnyben részesítette a magas jövedelműeket – két hónapja még így tájékoztatta lapunkat Pikó András sajtófőnöke, amikor a kiírandó lakáspályázatokról érdeklődtünk. Nyár közepén a Pikó András vezette önkormányzat, nyolc hónapnyi regnálás után, kiírta az első bérlakás-pályázatát, ami valóban eltért a korábbi „perverz” gyakorlatoktól. A méltányos ár helyett ugyanis piaci alapon bérelhető, erősen leromlott állapotú lakásokra lehet pályázni, mindezt öt-tíz millió forintos felújítási kötelezettségekkel.

Alig egy hónapja még Pikó András a Momentum által készített videóban úgy fogalmazott: Józsefvárosban él Budapesten a legtöbb szegény ember. Mi több, Pikó kampányának a fő eleme a lakhatás kérdése volt, többször állította: Józsefvárosban 1200 üres önkormányzati lakás van. Amennyiben megválasztják, rászorulóknak utalja ki ezeket az olcsón bérelhető lakásokat. Azóta kiderült, csak 800 lakás áll üresen, azok is lakhatatlan állapotúak. Az ígértekkel ellentétben az első bérlakáspályázat tíz nyertesének zsebben kell lennie jelentős felújítási összegeknek, majd az általa felújított ingatlant piaci alapon (2200 Ft/négyzetméter) bérelheti az önkormányzattól.

A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ szerint egy-egy lakás becsült felújítási költsége hat-tíz millió között van. A bérleti díj a legnagyobb, 38 négyzetméteres lakás estében 102 ezer forint havonta, ami gyakorlatilag megfelel a tényleges piaci áraknak. A legnagyobb ingatlanportál adatai szerint ugyanis azonos méretű lakások 70-150 ezer forint közötti összegért bérelhetők havonta, helytől, felújítottsági szinttől függően – írta meg a Hírnyolc.hu. Szili-Darók Ildikó MSZP-s szociális ügyekért felelős alpolgármester egy bizottsági ülésen kijelentette: a pályázat az alsó középosztálynak szól, nekik van átlagosan néhány milliós megtakarításuk, tudják vállalni a felújítási költségeket, fizetni a piaci lakbért.

Szerinte még így is jobban járnak, mintha a piac adta lehetőségeket vennék igénybe.

(Nagy Orsolya, magyarnemzet.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Hoppá, hoppá! Magyar többségi tulajdonba kerülhet a Tesco áruházlánc

Hollik kemény nyilatkozata: véreskezű kommunista unokája beszélt az Országgyűlésben