in ,

Óvodákkal a kárpátlaljai magyarságért

Átadták a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében felújított hat magyar óvodát szerdán.

Átadták a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében felújított hat magyar óvodát szerdán.

A felújított kárpátaljai óvodák átadása kapcsán rendezett sajtótájékoztatón Grezsa István kormánybiztos elmondta: az óvodafejlesztési program első szakaszában Kárpátalján 22 új óvoda épül vagy létesül és 80-at újítanak fel, míg a második szakaszban 10 új óvoda épül, további 50-et pedig korszerűsítenek.

A két szakasz valamennyi óvodát érinti, amihez komoly továbbképzési tanfolyamok társulnak. Grezsa jelezte, minden kárpátaljai magyar óvoda még karácsony előtt kap majd egy olyan játszó- vagy magyarsarkot, amely erősíti a gyermekek kötődését a magyar nyelvhez és kultúrához, valamint egy-egy laptopot 55 gigabájtnyi magyar mesével telepítve.

Grezsa közölte azt is, hogy a magyar kormány összesen 4,5 milliárd forintot szán Kárpátalján a magyar óvodák korszerűsítésére és építésére, a fő cél ugyanis az, hogy 54 ezerről 64 ezerre nőjön a Kárpát-medencében magyar óvodába járó gyermekek létszáma.

Orosz Ildikó, az óvodafejlesztési program lebonyolításában részt vevő Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak azért, hogy a projektet kiterjesztette Kárpátaljára. Elmondta, hogy a program megvalósítását féléves állapotfelmérés előzte meg, amelynek során kiderült, hogy sok magyar település állami óvodájában áldatlan állapotok uralkodnak, a gyermekek még a szovjet időkből származó ágyakban, matracokon alszanak, sparhelten főznek, füstölő cserépkályhával fűtenek. Ennek kapcsán jelezte, hogy különös figyelmet fordítanak majd az óvodai konyhák modernizálására is.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője azt hangsúlyozta, hogy minden közösség számára a legfontosabb a gyermekek jövőjének biztosítása, aminek elengedhetetlen feltétele a megfelelő nevelés és oktatás.

(MTI)

 

A képen Grezsa István és kárpátaljai óvodások

Fotó: MTI Fotóbank

(Nagy Gábor, 888.hu)

Egy államférfi nyilatkozott – Orbán: „Európa jövője e kérdés megválaszolásától függ”

Végleg bezárult az Aranycsapat könyve: elbúcsúztatták Tóth II Józsefet