in , ,

Ott rohadjon meg! Börtönben marad a vigyorgó antifa-aktivista, az olasz miniszterek nem kérelmezik Budapesttől a házi őrizetet

Az életveszélyes támadásokban részt vevő olasz nő apja kijelentette, hogy a börtönben meg is halhat a lánya.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter és Carlo Nordio igazságügy-miniszter közös közleményben hangsúlyozta hétfőn este, hogy az országok jogi szuverenitását tiszteletben tartva nem avatkoznak be a Magyarországon letartóztatásban lévő szélsőbaloldali aktivista ellen indított bírósági eljárásba, így nem kezdeményezik a házi őrizetbe helyezést sem. Az olasz nő életveszélyes támadásokban vett részt a vád szerint, majd vigyorogva jelent meg a bíróságon. Az együttes közleményt azt követően adták ki, hogy a két miniszter  fogadta a Budapesten letartóztatásban levő olasz állampolgár, Ilaria Salis édesapját, Roberto Salist és a fogvatartott ügyvédjét, Eugenio Lascót.   

A külügyi és az igazságügyi tárca vezetője kiemelte, hogy figyelemmel kísérik Ilaria Salis ügyét. Elkötelezték magukat a vád alá helyezett olasz állampolgár jogainak tiszteletben tartatására. Ugyanakkor leszögezték, hogy

minden állam jogi önállósággal rendelkezik,

és ennek értelmében nem adott a lehetőség a „beavatkozásra, sem ami a bírósági eljárás alakulását illeti, sem a vád alá helyezett személy elhelyezésének módosítását tekintve a jogi eljárás során”. A két miniszter nem nevezte lehetségesnek Roberto Salis és az ügyvéd kérését, miszerint a nőt Olaszország budapesti nagykövetségén helyezzék házi őrizetbe a bírósági tárgyalás időszakára.

Utóbbit az olasz hatóságok „az eljárásrendtől eltérőnek” nevezték, ami a külföldi igazságügyi szervek számára elfogadhatatlan lenne – hangoztatták. A közleményben Antonio Tajani hangsúlyozta, hogy

Giorgia Meloni miniszterelnök személyesen lépett az ügyben Orbán Viktor kormányfőnél,

és maga Tajani is egyeztetett Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel. Emlékeztetett, hogy január 30-én a római magyar nagykövetet is behivatták az olasz külügyminisztériumba.

Carlo Nordio igazságügyminiszter úgy vélte, a vádlott védelmének kell szorgalmaznia a házi őrizetbe helyezést, amelyet az esetleges büntetőítéletet követően Ilaria Salis olaszországi börtönbe való áthelyezése követhet. Eugenio Lasco ügyvéd úgy nyilatkozott, a külügyminiszter és az igazságügy-miniszter is kizárta annak a lehetőségét, hogy Ilaria Salist a Magyarországon zajló eljárás lezárulása előtt Olaszországban helyezzék házi őrizetbe.

„Az olasz diplomácia nem fog beavatkozni, mivel a minisztériumok szerint a bíróság független.

 Reméljük, így van ez Magyarországon is” – jelentette ki az ügyvéd.

Az édesapa, Roberto Salis azt mondta, a Tajanival és Nordióval való találkozó „a vártnál rosszabbul sikerült”. „Az olasz kormány nem kíván semmit tenni, minden a magyar bíróságtól függ” – hangoztatta. Úgy vélte, egyedül maradtak, lánya a bírósági ítéletig börtönben fog maradni. 

„De abban a börtönben meg is halhat” 

– jelentette ki. Elmondta, hogy Tajani és Nordio szerint 2500 olasz van külföldi börtönökben, és egyetlen eset nem képezhet kivételt a beavatkozásra. Antonio Tajani február 8-án tart parlamenti beszámolót a Salis-ügyről.   A jelenleg előzetes letartóztatását töltő Ilaria Salis ellen bűnszervezetben – háromrendbeli, két esetben társtettesként, egy esetben bűnsegédként – elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt emeltek vádat.

 

 

(Mti, Mandi)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Bognár Zsolt a nyúltolvaj Jusztról: Juszt László állandósult suttyósága

Tehát innen fúj a szél – A tanártüntetések szervezője bevallotta, hogy politikus akar lenni