in

Összeütközött két hajó a Parlamentnél, heten meghaltak, több embert még keresnek

Eddig hét halálos áldozata van annak a dunai hajóbalesetnek, amelynek következtében felborult a Hableány nevű hajó Budapesten, a Parlamentnél, jelentette be Győrfi Pál

Eddig hét halálos áldozata van annak a dunai hajóbalesetnek, amelynek következtében felborult a Hableány nevű hajó Budapesten, a Parlamentnél, jelentette be Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a helyszínen. Egyes sajtóhírek szerint a jármű egy másik hajóval ütközött, majd elsodródott, a mentés területe ezért a Rákóczi hídig húzódik, az Index ugyanakkor azt írta, hogy a Hableány elsüllyedt, és a meder fenekén van. Az M1 csatornán elhangzó belügyminisztériumi tájékoztatás szerint 18 ember hollétéről tudnak a rendőrök és a mentősök, közülük 14-en egészségesen, épségben vannak, egy embert sikerült a parton újraéleszteni. Sok ember hollétéről senki nem tud semmit, őket nagy erőkkel keresik. Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: a hajón 33 dél-koreai turista és két fős személyzet utazott. A mentést nehezítik a rossz látási viszonyok és a megáradt folyó erős sodrása. Pintér Sándor belügyminiszter is a helyszínre sietett.

 

A Blikk úgy tudja: a baleset oka, hogy két hajó ütközött össze a Parlament és az Erzsébet híd között ütközött, amelynek következtében több ember is a vízbe esett, volt, akit újra kellett éleszteni. A portál később azzal frissítette beszámolóját, hogy este tizenegyre már három halálos áldozatot találtak a mentőalakulatok. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője nemrég bejelentette, hét halálos áldozata van a tragédiának. Hozzátette: hét embert könnyű sérülésekkel vittek kórházba. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója azt közölte, hogy a dunai vízi baleset több könnyű sérültet kihűléssel vittek kórházba. Azt mondta: a pesti és a budai rakparton is folyamatban van újraélesztés, ugyanakkor hozzátette, van, akinek az életét nem sikerült megmenteni. Elmondta, a mentőszolgálat 17 mentőegységgel van kint. Már nem csak Pest, hanem Fejér megyéből is bekapcsolódtak a mentésbe.

Három nagy kórház fogadja a szerda esti dunai hajóbaleset sérültjeit – nyilatkozta a helyszínen Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár az MTI-nek. Közölte: hét sérültről tud, könnyebb sérüléseket szenvedtek, kórházba vitték őket. Horváth Ildikó a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki a halálos áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal köszönetét fejezte ki a mentésben részt vevőknek.

Az egyik érintett jármű, a Hableány hajó tulajdonosa az Indexnek azt mondta, a hajó ténylegesen elsüllyedt, harmincnégy ember volt a fedélzeten a legénységgel együtt, jelenleg rendkívüli erőkkel zajlik a mentési munka, a hatóságok a helyszínen, és a hajós társaság mindent megtesz azért, hogy mindenkit kimentsenek, akit lehet. A Hableánynak korábban volt már kisebb balesete, két éve június elején az Index olvasója azt írta, hogy a hajó feltehetőleg elromlott, majd nekiment a partnak és egy stégnek a Petőfi-híd pesti hídfőjénél.

Eddig hét halottról tudni. Fotó: MTI

Az Index szerint a Duna két partján rengeteg a rendőr, lámpákkal kutatnak túlélők után. Nem sokkal este 11 óra előtt a Petőfi hídnál mentettek embereket a vízből, este 11-kor pedig a Lágymányosi hídnál zárták le a rakpartokat. A portál informátora elmondta, hogy egy nagy turistahajóval ütközött a Hableány, emiatt borult fel. A baleset úgy történt, hogy a Hableányba a Margit hídnál hátulról belefutott egy szállodahajó, és felborította. A Mahart Budapest nevű hajója vette először észre a balesetet, onnan hangzott fel először az “Ember a vízben!” figyelmeztetés is.

Mentők dolgoznak a Duna-parton, a Petőfi térnél a Parlament közelében felborult turistahajó egyik utasának mentésén 2019. május 29-én. MTI/Mihádák Zoltán

Az MTI tudósítója azt jelentette a helyszínről, hogy a környéket teljesen lezárták, a vízi rendészet hajói, mentőhajók és tűzoltóhajók segítik a mentést. A Petőfi téren több rendőr-, mentő- és tűzoltóautót látott. A mentőszolgálat ügyeletese annyit közölt, hogy “14 egységgel” vannak a helyszínen. Az M1 csatornán 23:15-kor elhangzó belügyminisztériumi tájékoztatás szerint 18 ember hollétéről tudnak a rendőrök és a mentősök, közülük 14-en egészségesen, épségben vannak, egy embert sikerült a parton újraéleszteni. Három ember meghalt, és 16 ember hollétéről senki nem tud semmit, őket nagy erőkkel keresik. Pintér Sándor is a helyszínre sietett. Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. az MTI-nek azt mondta, főleg távol-keleti turisták voltak a hajón. A 24.hu úgy tudja, 32 dél-koreai turista és két fős személyzet utazott a hajón.

Az M1 aktuális csatornának Zacher Gábor toxikológus hangsúlyozta, hogy  kiszámíthatatlan, milyen sérüléseket szenvedtek a szerda esti dunai hajóbaleset sérültjei. A szakértő kiemelte: a lehűlés komoly fenyegetést jelent, a Duna 10-15 fokos lehetett, amikor a baleset történt. A toxikológus elmondta azt is, hogy a sérülések mellett a sokkhatásnak is kiszámíthatatlanok lehetnek a következményei.

Több embert még keresnek. Fotó: MTI

Tarlós István főpolgármester az Indexnek azt mondta, részletesen tájékozódott az ügyben, és sajnálatát, együttérzését fejezi ki az áldozatok családjának. Közölte még, hogy a fővárosi önkormányzat nem érintett az ügyben, mert egyik hajó sem a BKV-é, igaz régebben eseti alkalommal kibérelték.

Fotó: MTI

Az ügyben megszólalt a rendőrség is: a police.hu-n közzétett közleményükben azt írták, hogy

a BRFK ügyeletére 2019. május 29-én 21 óra 15 perckor érkezett bejelentés arról, hogy egy hajó felborult a Dunán, a Kossuth tér magasságában. A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei valamint a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat munkatársai haladéktalanul megkezdték a mentést és a helyszíni intézkedést. A baleset miatt a rendőrség a Margit híd és az Erzsébet híd között hajózási zárlatot rendelt el.

Forrás: MTI/24.hu/Index/Blikk. Fotó: MTI

(pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Tragédia a Dunán – 18-embert már megmentettek, 3 ember meghalt, 16 embert még keresnek

A Magyar Honvédség hadihajós ezrede pontonhídelemet juttatott a baleset helyszínére