in ,

Óriási balhéra számítanak hétvégén a francia hatóságok – Macron napjai meg vannak számlálva

Nem csitul a franciák Emmanuel Macron iránti elégedetlensége

Óriási balhéra számítanak hétvégén a francia hatóságok

 

Nem csitul a franciák Emmanuel Macron iránti elégedetlensége. A hétvégére újabb sárgamellényes demonstrációkra készülnek a francia hatóságok.

 

A Deutsche Welle értesülései szerint a francia hatóságok előre felkészülnek a hétvégére, ugyanis jelen állás szerint hiába hátráltak meg Macronék, a politikai válság ezzel nem oldódott meg, a sárgamellényesek további demonstrációkat fognak tartani.

Edouard Philippe francia miniszterelnök csütörtökön azt ígérte, a hétvégére 89 000 fős biztonsági személyzetet fognak mozgósítani országszerte. Csak Párizsban 8000 rendőrtiszt fogja őrizni a “rendet”. 2005 óta először páncélozott járműveket is be fognak vetni a hatóságok. Philippe szerint erre azért van szükség, mert a sárgamellényesek nem tüntetni, hanem rongálni, törni-zúzni akarnak.

A francia rohamrendőrök egy korábbi diáktüntetést vernek szét.

Fotó: AFP

A várható megmozdulások miatt a hatóságok a Champs-Élysées-n található boltoknak és éttermeknek azt tanácsolták, hétvégére zárjanak be. Az Eiffel-torony biztonsági okokból szintén lezárásra kerül, emellett pedig a francia bajnokság (Ligue 1) focimeccseinek jelentős részét is inkább áttették egy későbbi időpontra.

A sárgamellényesek sikerén felbuzdulva egyébként a diákok is tüntetésbe kezdtek a francia oktatási reformok miatt. Csütörtökön mintegy 200 francia középiskola diákja demonstrált, elsősorban a túl sok teszt és az egyetemi felvételiket igazgató online felület működésképtelensége miatt.

A diákok mellett pedig szolidaritási tüntetésekre készül több szakszervezet is.

(forrás: Forisek Ádám, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Dömötör Csaba közleménye a Brüsszelben betiltott magyar plakát kapcsán (videó)

Mindenki nyugodjon le a p***ba – Írásbeli megállapodás kell az önként vállalt túlmunkához