in ,

Orbán Viktor: sose hordtam, most sem hordok golyóálló mellényt – Videó

Orbán Viktor miniszterelnök exkluzív interjút adott a Blikk közéleti-politikai műsorának, a Talk!-nak, amelyben az EP-választásról, a kegyelmi-ügyről és fociról is szó esett.

„Az európai választás nem egyszerűen csak az EP mandátumainak a felosztásáról szól”

Szirmay Dávid főszerkesztő-helyettes felvetette, hogy a Fidesz a békepártiságra fűzte fel a választási kampányát, majd azt kérdezte, ha nyernek is, hogyan lesz abból béke.

„Van egy európai színtér, meg egy amerikai színtér a nyugati politikában. Az európai színtéren is van birkózás a háborúpártiak és a békepártiak között, valamint Amerikában is zajlik ez.

Ha Európáról beszélünk, nem állunk jól.

Van húsz egynéhány tagállam az Európai Unióban, amely határozottan háborúpárti. Van egy tagállam, ez Magyarország, amely határozottan békepárti és volt egy ország, Szlovákia, amelyik éppen átmanőverezte magát a választások utáni kormány segítségével a háborúpárti álláspontból a békepártiba. Az európai választás nem egyszerűen csak az Európai Parlament mandátumainak a felosztásáról szól majd, ez mindenhol egy nemzeti választás is és a kormányoknak igenis kitettsége, felelőssége van a saját polgárai irányába” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Majd azzal folytatta, hogy neki az a feltételezése, hogy „az európai választás után a miniszterelnököknek a hozzáállása a háborúhoz érzékelhetően megváltozik majd, mert az európai politika minden gyengesége ellenére is alapvetően mégiscsak demokratikus politika és nem lehet szemben úszni az árral büntetlenül hosszabb távon.

A miniszterelnököknek alkalmazkodniuk kell a közvéleményhez”.

„Arra számítok, hogy lesz egy olyan Európai Parlament, ahol a békepártiak többen lesznek, mint a háborúpártiak, lesz egy Európai Tanács, ahol mi ülünk miniszterelnökök, ott is megváltozik szerintem az erőviszonyoknak a képlete. Több lesz a békepárti és kevesebb a háborúpárti” – zárta a gondolatmenetét Orbán Viktor.

Kiderül, hogy hord-e golyóálló mellényt

Szirmay Dávid, a Blikk főszerkesztő-helyettese a beszélgetés legelején felidézte, hogy egy héttel ezelőtt érte támadás a szlovák kormányfőt, Robert Ficót a nyitrabányai kihelyezett kormányülésen. Majd azt a kérdést tette fel a kormányfőnek, hogy a nyilvános szereplésein hord-e golyóálló mellényt.

Erre Orbán Viktor azt felelte, hogy

sose hordtam, most sem hordok”.

Szirmay itt megjegyezte, hogy „pedig adná magát a helyzet, hiszen a kevés európai, békepárti miniszterelnök közül az egyiket egy háborúpárti merénylő partvonalra tette. Így egyedül kell harcolnia. (…) Önre is veszély leselkedik?” – kérdezte.

Ezzel Orbán egyetértett, majd azt mondta, hogy „nem tudni most még, hogy egy magányos elkövetővel van-e dolgunk”. Majd Szirmaynak arra a közbevetésére, hogy volt egy szemantikai probléma, hogy az elkövető baloldali-e, a miniszterelnök úgy reagált: „nem szemantikai, hanem intellektuális probléma. Kevesen tudják, hogy Fico miniszterelnök úr kormánya az egy baloldali kormány. (…) Szlovákiában a hagyományos baloldallal szemben egy progresszív, liberális baloldal áll”.

Az biztos, hogy a Fico-féle párt, a Smer az egyszerre hagyományos értékeket védelmező, szuverenista – tehát a nemzeti függetlenséget értéknek tekintő – és egyben békepárti erő. És ezzel szemben egy progresszív, baloldali, nemzetközi, háborúpárti gondolkodású merénylő áll.

Nem tudjuk, hogy egyedül volt-e, egyelőre a titkosszolgálatok közötti beszélgetéseknek az anyagát látom, abban még nem tudtak állást foglalni”.

Így indul Orbán Vikor egy napja 

Orbán Viktor kérdésre válaszolva azt is elárulta, hogy a titkosszolgálatok között van együttműködés. „Én úgy kezdem minden nap az életemet – azon kívül, hogy beülök az autóba és elolvasom a Nemzeti Sportot –, hogy beérkezem a hivatalba és elolvasom az aznapi, mondjuk úgy, hogy jelentéseket. Ezek között első helyen a titkosszolgálatiak vannak”.

„Akadnak olyan információk, amelyeket semmilyen más csatornáról nem lehet beszerezni és a titkosszolgálatok, éppúgy mint a külügyi kapcsolatrendszer egy európai hálózatot, sőt, a NATO-n belül egy észak-atlanti hálózatot alkot. Egymással adatot cserélnek, együttműködnek és így tovább.

Tehát nekünk nem kell kutakodnunk például azután, hogy mi történt Szlovákiában, mert van kapcsolat a két ország között”

– ismertette a kormányfő.

Szirmay Dávid arra is kíváncsi volt, hogy a miniszterelnök kapott-e anyagot a külügy elleni orosz hekkertámadásról.

A kormányfő itt elmagyarázta, hogy „a mai nemzetközi politikában minél fejlettebb az infokommunikációs rendszer egy országban, annál inkább áttevődik a kémkedés a kibertérbe. Van hagyományos információgyűjtés is, de ma már a munka nagy része az inkább elektronikus információk begyűjtésén és elemzésén alapul.

Napi gyakorlat, hogy próbálnak hozzáférni egymás adataihoz az államok.

Ez alól Magyarország sem kivétel”– hangzott el.

„Északról, délről, keletről és nyugatról egyaránt állandó, fogalmazzunk úgy, érdeklődés, betörési kísérletek, adatgyűjtési beavatkozás. Ezekről nem beszélünk, mert hiszen a beavatkozás, az mindig a gyenge pontokat célozza meg és nekem nem az a feladatom, hogy fölfedjem a világ előtt, hol vannak a gyenge pontjaink. Ilyenkor mi mindig elhárítunk, félre tolunk, valahogy az egész ügyet próbáljuk inkább az asztal alatt tartani” – tette hozzá.

Még ma is kikéri Varga Judit véleményét

A műsorvezető kíváncsi volt arra is, hogy az évértékelő beszédében miért fogalmazott úgy Novák Katalin és Varga Judit távozását követően, hogy „ez rémálom”.

Orbán a történtek kapcsán azt mondta, hogy „vannak dolgok, amelyekre föl lehet készülni, de itt egyszer csak azt láttam, hogy

támadást indítottak a baloldali pártok a köztársasági elnök asszony ellen”.

„Az volt a baj, hogy én teljesen eszköztelen voltam abban a helyzetben. Magyarországon a köztársasági elnöki intézmény jól el van választva a mindenkori kormánytól és a mindenkori parlamenttől. Az elnökkel kapcsolatos ügyekkel foglalkozni egy érzékeny dolog és én igyekszem nem is foglalkozni velük. Van egy-két olyan ügy, amely kizárólagos elnöki hatáskör és jobb, ha a kormány abba nem ártja bele magát. Ilyen a kegyelmi ügyeknek a rendszere is. Ilyenkor az elnöknek kell döntést hoznia”.

„Novák elnök asszony meghozta a maga döntését és

szerintem jól döntött, amikor lemondott.

Én ezt csak nézni tudom, ezt a folyamatot nem szabad a kormány részéről befolyásolni” – magyarázta a miniszterelnök.

Varga Judit lemondása pedig szerinte „egy vezéráldozat volt”.

Az interjú során az is elhangzott, hogy mind Novák Katalinnal, mind Varga Judittal beszélt a távozásuk óta. „Az igazságügyi miniszter asszonnyal gyakrabban találkozom, kíváncsi vagyok a véleményére, vannak ügyek, amelyekben kifejezetten számítok a véleményére most is” – hangzott el.

Magyar Péterrel két mondatnál többet sosem beszélt

Szirmay Dávid a beszélgetés során érintette a Magyar Péter-jelenséget. Varga Judit politikai babérokra törő exférjéről Orbán Viktor azt mondta, hogy „a szóban forgó úriembert nem ismerem, életemben két mondatnál többet nem váltottam vele és az is teljesen formális volt. Ha ő a »belső körökhöz« tartozott, akkor én nem” – fűzte hozzá.

Kicsit később pedig azt is leszögezte, hogy „nem bosszantja” Magyar politikai kezdeményezése.

„Egyetlen magyar választópolgártól sem lehet eltiltani, hogy kipróbálja magát a politika világában. Az is lehet, hogy vezeti olyan meggyőződés, ami figyelemre méltó. Nem szabad túl korán ítélkezni, nem lehet tudni, miből lesz a cserebogár.

Türelem meg távlatok kellenek ahhoz, hogy valamit meg lehessen a politikában ítélni”

– jelentette ki Orbán Viktor.

„Kivételesen jó évek jönnek”

Az interjú végén a miniszterelnök előre tekintett kicsit a jövőben. „Látom az előttünk lévő két-három olyan évet, ami a kivételesen jó évek közé tartozik majd Magyarország történetében. Van egy tervem és az sikerülni fog” – mondta el a műsorvezetőnek.

 

(Mandi)

Erre miért nem tud rárohadni a műanyag lakat?? Kiengedték a börtönből a szutyok olasz antifa nőt! Hogy engedhették ki? + mindenszo.hu kommentár

Nekimentek Rost Andreának (joggal) – Miklósa Erika szerint „összeomlott” a Magyar Péter rendezvényein fellépő Rost Andrea „művészeti reputációja” (VIDEÓ)