in , ,

Orbán Viktor kimondta: az Unió korrupt!

A kormányfő szerint a következő év közepéig kell kibírnunk a járványhelyzetet

Brüsszel, 2019. április 10. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) megérkezik a rendkívüli brexit-csúcsra Brüsszelben 2019. április 10-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

A következő év közepénél hamarabb nem lesz vakcina a koronavírus ellen, ezért „nekünk, magyaroknak is a következő év közepéig, júniusig-júliusig kell kibírni” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

 

A kormányfő jelezte, az EU – így Magyarország is – euró milliárdokat fektet az oltóanyag-kutatásokba, de egyelőre az Európai Bizottság elnöke sem tudta megmondani, mikor lesz meg a vakcina, a dolgok pedig állnak, hogy „nem lesz ez hamarabb, mint a következő év fele”.

van mögöttünk hét hónap, és van előttünk hét hónap, tehát mostantól kifelé megyünk (…), egy-két hónap, és akkor kezdhetjük vágni a centit. A „szabadulás” május-június-július tájékán ér Magyarországra.

A járvány elleni gazdasági védekezésről azt közölte: Magyarország – a munkaalapú gazdasága miatt – a hangsúlyt a munkahelyekre és a beruházásokra helyezte, és nemcsak a vállalati, hanem a családi beruházásokra is.

A kormány felfogása szerint a legnagyobb gazdasági veszélyt a kivárás jelenti, mivel a gazdaság megáll, ha a vállalkozások és a családok kivárnak a beruházásokkal, a vásárlásokkal. Ezért is adott a kabinet nagyon sok pénzt több mint 900 vállalkozásnak beruházásra, ez „300-400 milliárd forintnál több beruházást jelentett”, és megmentett 155 ezer munkahelyet – fejtette ki.

Most pedig a családi beruházások aktiválásához beindítanak egy építőipari, otthonteremtési motort, mert a legnagyobb értékű családi beruházás mindig az otthonteremtés és a lakásfelújítás – mondta Orbán Viktor. Így az 5 százalékos lakásépítési áfa – és több más várható intézkedés, például lakásfelújítási kedvezmény – a válságkezelő logika soron következő lépése.

A járvány elleni magyar egészségügyi védekezésről is beszélt, kifejtve: tavasszal Magyarország a legjobban védekező országok között volt, és ha egyszer sikerült, akkor „a második hullám esetében is tudunk győzni”. A győzelem pedig jelen helyzetben azt jelenti – folytatta -, hogy az egészségügyi rendszer bírja a terhelést egészen addig, amíg meg nem érkezik a vakcina. Megítélése szerint annál sikeresebb a védekezés, minél később jön el az a pillanat – ha egyáltalán el kell jönnie -, amikor ütemezett műtéteket kell halasztani. A következő három hétben ilyen lépésre nem kell számítani.

Azzal kapcsolatban, hogy a parlament egyhangúlag fogadta el az orvosbéremelést, Orbán Viktor azt mondta: ez a szavazási eredmény azért tűnik meglepőnek, mert a baloldal egyébként nemhogy nem segíti a védekezést, hanem ellene dolgozik, megtámadja a védekezés kulcsszereplőit, kamuvideót gyárt.

A baloldalnak nem az országgal, hanem a kormánnyal szemben kell ellenzékben lennie, de az, hogy járvány idején nem támogatja a közös védekezést, azt jelenti, hogy az ország ellenében tesz.

Elmondta: először, 2018-ban az ápolók bérének rendezéséről döntöttek, utána a kórházfelújításokról, majd most az orvosbéremelésről. Kiemelte: az orvosi kamara javaslatát fogadták el a bérrendezésről és a hálapénz megszüntetéséről. A részletkérdéseket – a háziorvosok helyzetét, a magánpraxis kérdését, az állami alkalmazás viszonyát, az orvosválasztás lehetőségét az év végéig rendezik.

Katarina Barley német EP-alelnök Magyarországot érintő bírálataira – például a korrupcióval kapcsolatban – a miniszterelnök úgy reagált: évtizedek óta úgy megy, hogy ha a baloldal veszélyes embert lát – „nem akarok dicsekedni, de az én esetemben erről van szó” -, akkor megpróbálja „levadászni”. Felidézte, 1989-ben azt terjesztették róla a kommunisták, hogy fehér Mercedesszel jött haza Oxfordból. Baloldali reflexnek nevezte, hogy jobboldali politikusokat korrupcióval vádolnak, ami szerinte „hatékony”, mert az emberek mindig magukból indulnak ki, és azt ugyan nem tudják, történt-e korrupció, de hogy történhetett volna, az biztos.

Persze az ember aztán kiáll az igazáért, megvédi magát, a végén választást nyer, én is azért ülök most itt

– tette hozzá Orbán Viktor. Közölte: német nyelvterületen a korrupció nagyobb, mint Magyarországon, „bagoly mondja verébnek”.
„Ausztriára ha rápillantok, vagy itt vannak a németek” – fogalmazott, megemlítve azt a globális pénzmosási botránysorozatot, amelynek középpontjában egy hatalmas német bank áll. A korrupció ügyében „okoskodó” skandinávoknál bedőlt két-három akkora bank, hogy az magával rántott több kisebbet – tette hozzá. Ezért nem szereti, ha a nyugatiak azt a pozíciót veszik fel, hogy ők – csak azért, mert nyugatiak – hibátlanok például korrupcióban, a közép-európaiak pedig – csak azért, mert közép-európaiak – korruptak.

„Ez nem felel meg a valóságnak. Egyikünk sem hibátlan, de együnk sem eleve bűnös” – mondta, úgy összegezve: a magyar gazdaságban jól hasznosultak a beruházott EU-s összegek.

A miniszterelnök a nemzetközi támadások közös nevezőjének Soros Györgyöt nevezte, aki megveszi a nyugat-európai politikusokat„, hogy pénzt keressen, növelje a befolyását.

Az Európai Bizottságban is ülnek olyanok, akik az ő tenyeréből esznek – tette hozzá, kijelentve:

amíg Soros Györgynek ilyen befolyása van az unióban, ki kell mondanunk, hogy az unió korrupt, és majd ha kiteszik őt, akkor az a korrupció elleni harc komoly lépése lesz.

Arra a kérdésre, hogy Soros Magyarország megbüntetésére szólította fel az EU-t, a kormányfő azt felelte:

nyílt csata van, bent vannak az emberei, és kiadta a parancsot.
A baloldal örömét leli abban, ha a saját fajtájával szemben az idegenekkel fog össze, ez esetben a németekkel és a cseh Vera Jourová bizottsági alelnökkel.
A baloldalnál legalább száz éve kitapintható, hogy saját fajtájával szemben az idegenek oldalára áll

– mondta.

 

MTI

 

 

(888.hu)

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Helló, Budapest – Ligetvédés a javából: mélygarázs helyett luxusszállodát építenének Karácsonyék a Városligetbe

És akkor Karácsony Gergely főpolgármester elment Brüsszelbe se**t nyalni!