in , , ,

Orbán Viktor elutasította az ukrán elnök követeléseit fegyverek küldéséről és az orosz energiahordozók betiltásáról – Videó

Az ukrán elnök az Európai Tanács ülésén szólította meg a magyar miniszterelnököt

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken az MTI-vel közölte: Ukrajna elnöke két dolgot kért Magyarországtól, illetve Orbán Viktor miniszterelnöktől. Az első, hogy szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és hazánk ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól. A második kérése pedig az volt, hogy Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat és küldjön fegyvereket Ukrajnába.

 

Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból

Havasi Bertalan elmondta: Orbán Viktor mindkét kérést elutasította, mert azok ellentétesek Magyarország érdekeivel.

Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, ezért nem enged át fegyverszállítmányokat, és nem küld fegyvereket Ukrajnába.

Ugyanakkor minden eszközzel segíti a háború elől menekülőket, és humanitárius segítséget nyújt nekik – húzta alá a sajtófőnök.Ismertetése szerint csütörtökig már félmillió ukrajnai menekült érkezett Magyarországra, és hazánk 2 milliárd forintnyi segélyt juttatott el Ukrajnába.

Nem engedhetjük meg, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg

A kőolaj- és a gázcsap elzárása egyet jelentene azzal, hogy a magyar családok fizessék meg a háború árát.  A magyar háztartások 85 százalékát gázzal fűtik, és a magyar kőolajimport 64 százaléka is Oroszországból érkezik – emlékeztetett a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, kiemelve: a kőolaj-finomítókat csak három-négy év előkészítés után lehet átállítani máshonnan beszerzett kőolaj feldolgozására, a jelenleg felhasznált orosz földgázmennyiség pedig fizikailag sem szerezhető be másik forrásból.

Havasi Bertalan megismételte a kormányzati álláspontot, mely szerint

Magyarország nem engedheti meg, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg.

Ezért minden európai fórumon ahogy eddig, a jövőben is ellenezni fogjuk a szankciók kiterjesztését az orosz energiahordozókra – mondta.

(MTI)

 

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Ha Márki-Zay győz, Magyarország akár nukleáris célponttá is válhat

Philip kiakadt, és üzent: üzenem Zelenszkijnek és a hálózatoknak: hagyjátok békében a hazámat!