in ,

Orbán Viktor elárulta, mi a közös benne és a magyar diákokban

A magyar miniszterelnök a XVI. Szakma Sztár Fesztiválon felsorolta azokat a tulajdonságokat, amelyekkel neki is és a tanulóknak is rendelkezniük kell. Arra is buzdította a diákokat, ne menjenek el Magyarországról, mert csak itt vannak itthon.

„Otthon érzem magam önök között. Van ugyanis néhány olyan tulajdonság, amelynek közösnek kell lennie a diákokban, az oktatókban és a miniszterelnökben” – mondta megnyitójában a miniszterelnök.

„Mi, szakmunkások” – mondta Orbán a diákoknak

Az első és legfontosabb ilyen tulajdonságnak a kíváncsiságot nevezte, mert ez az a képesség, amellyel egy régi problémát mindig képesek vagyunk új nézőpontból megvizsgálni. A második közös tulajdonság a kormányfő szerint a kreativitás, a megoldáskeresés a problémákra. A harmadik a kitartás: „mi, szakmunkások mindig újra és újra nekimegyünk a problémáknak” – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint a negyedik közös tulajdonság közte és a diákokban az együttműködés, mert család és kollégák nélkül senki sem tud maradandót alkotni.

Egyre népszerűbbek a technikumok

A kormányfő arról is beszélt, hogy a magyar közéletben szokás leminősíteni, szapulni az iskoláinkat, iskolarendszerünket, amely persze lehetne jobb is, de szerinte nem szabad lebecsülni, mert a magyar diákok sikere itthon és a nemzetközi mezőnyben egyben a magyar oktatás dicsérete is. Ezért külön elismerés illeti a tanárainkat – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy csak akkor boldogulhat Magyarország, ha mindenki dolgozik és mindenki jól dolgozik.

Kiemelte továbbá, hogy évről évre több a szakképzésbe jelentkező, és javulnak a tanulmányi eredmények.

Tíz általános iskolát végzettből hat a szakképzésben folytatja tanulmányait, a legnépszerűbb iskolatípus az technikum. „Számomra ez a legfontosabb, ez az iskolarendszerünk valódi fokmérője” – mondta Orbán Viktor.

Nem kell elmenni

„Nem kell elmennünk, hiszen a Kárpát-medencében együtt vannak jelen a keleti és nyugati cégek a magyar vállalkozásokkal. Képesek vagyunk olyan országot építeni, ahol jó és önöknek is jó lesz élni, dolgozni, családot alapítani és gyerekeket nevelni” – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: „Ha körül is nézünk a nagyvilágban, mindig érdemes hazajönni. Csak itt vagy otthon, csak ez a te hazád. Itt kell boldogulnod, csak itt van magyar jövő” – zárta szavait, még egyszer köszönetet mondva a pedagógusoknak az elmúlt években végzett áldozatos munkájukért.

Parragh: a gazdasági sikerek egyik kulcsa a szakképzésben rejlik

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnök köszöntőjében eredményesnek nevezte a szakképzés elmúlt évekbeli átalakítását. „A magyar vállalatok részéről kiemelt igény jelentkezik a szakmunkások, a szakmájukhoz értő munkatársak iránt. (…) A gazdasági sikerek egyik kulcsa pedig éppen az, hogy a gazdasági igények egyre közvetlenebbül beépülhetnek a képzésbe, az oktatása” – fogalmazott az érdekképviseleti vezető, aki szerint a szakképzés reformja valójában sosem fog véget érni, hiszen folyamatosan alkalmazkodni kell a gazdaság igényeihez. „Ám van néhány gyengén képzett, másodosztályú politikus a parlamentben, aki nem érti a kamara működését” – tette hozzá.

Alkalmazkodókészség, rugalmasság, kritikus és problémamegoldó gondolkodás, csapatmunka – Parragh szerint ezekre van szükség a szakképzésben részt vevők részéről. S a munkaerőpiacról hiányzó mintegy félmillió ember utánpótlására is kiváló a szakképzés – mondta a kamarai elnök. Azt is megjegyezte, hogy egy építőipari munkás ma már akár 500-600 ezer, egy szakács pedig – egy kiemelt turisztikai régióban –  akár 800 ezer forintot is megkereshet. „A kékgalléros munkások ma már tiszta munkát végeznek” – fogalmazott.

 

 

(Helmeczi Zoltán, Mandi)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Baj van – Szijjártó Péter: öt magyar állampolgár továbbra is Szudán fővárosában van + videó

Bravó! Hódmezővásárhelyt ellepték a patkányok (Videó)