in ,

Orbán Viktor béremeléseket jelentett be: ápolónők +21%, bölcsődei dolgozók +20%, kulturális dolgozók +20%, tanárok +10%!

Orbán Viktor bejelentette a legújabb béremelési lépéseket

A harmadik oltásról, energiaárakról, Brüsszel túlkapásairól, valamint a várható béremelésekről is beszélt a kormányfő péntek reggel. Összefoglalónk!

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: az őszi időjárás kedvez a koronavírusnak. Csak az oltás segít, aki nincs beoltva, az veszélyben van – húzta alá. Hozzátette: aki nincs beoltva, nemcsak magát, másokat is veszélybe sorolhatja.

A kormányfő mindenkinek azt tanácsolja, hogy a harmadik oltást is vegye fel.

Jövő héten én is felveszem a harmadik oltást”

– tette hozzá. Orbán Viktor elmondta azt is, hogy még mindig nem ismerjük a vírust, de az biztos, hogy az oltás működik. A miniszterelnök úgy látja, jobb hogy van harmadik oltás, mintha nincsen.

Komoly terhet jelentene a baloldali javaslat

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta, hogy Magyarországhoz képest vannak olyan államok, ahol kevésbé fontos a rezsiár. Emlékeztetett: ez közvetlen politikai kérdés volt itthon az elmúlt 20 évben. Felidézte:

2002-ben is figyelmeztetettük az embereket, hogy a baloldali kormány rezsiárakat fog emelni, de ezt a baloldal tagadta, mégis később 11-szer emelt”

– emlékeztetett a kormányfő.

A baloldal most is piaci energiaráakat követelt, ha ezt teljesítjük, akkor több mint 30 ezer forinttal kellene többet fizetnie egy magyar háztartásnak havonta – húzta alá a miniszterelnök. Hozzátette: az áremelkedések miatt több nyugati országban is kitört a pánik.

Brüsszel tovább rontja a helyzetet

Brüsszelben a klímavédelmet az energiaárak emelésével szeretnék elérni – fogalmazott a kormányfő. Mint mondta: vissza kell vonni ezeket a döntéseket. Orbán elmondta azt is:

2035-ben kellene ott lennie az energiaáraknak, mint ahol most vagyunk. A csehek, a lengyelek és mi követeljük, hogy Brüsszel vonja vissza a korábbi lépéseket”

– tette hozzá. Aláhúzta: javaslataink is vannak, hogyan lehetne kezelni a helyzetet. Brüsszel viszont ahelyett, hogy segítene, tovább rontja azt. A miniszterelnök hozzátette: a két múlva esedékes uniós csúcson újra napirendre kerül majd a rezsikérdés.

A magyar gazdaság elérte a járvány előtti teljesítményét

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a gazdaság elérte a járvány előtti teljesítményét, és ez a magyar embereknek köszönhető. Mint fogalmazott: a gazdaság teljesíténye attól függ, hogyan teljesítenek az emberek. Felidézte: a Gyurcsány-Bajnai korszak rossz szabályai miatt a segélyből élés volt a kedvezőbb, ezért a gazdaság visszaesett. Most

80 ezer forintos nyugdíjprémiumot kapnak a nyugdíjasok, és az infláció felett emelik a nyugdíjakat.

Itt vannak a legújabb béremelési lépések

A miniszterelnök kérdésre válaszolva elmondta: 1,9 millió család kapja vissza a 2021-ben befizetett adót 2022-ben. A miniszterelnök bejelentette:

  • az ápolónók bérét 21 százalékkal,
  • a bölcsődei dolgozókét 20 százalékkal,
  • a kulturális dolgozókét 20 százalékkal

emelik majd 2022-ben. A kormányfő elmondta azt is, hogy egymillió fiatalt érint majd, hogy nem kell szja-t fizetnie. „Ha sikerül a minimálbért 200 ezer forintra emelni, akkor egy szép évet zárhatunk” – fogalmazott a kormányfő.

10 százalékos tanári béremelés lehet

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor arról is beszélt, hogy hitelből nem lehet bért emelni. Mint fogalmazott: „nekünk teljesítmény kell, és akkor van fedezet a különféle emelésekre” – tette hozzá. Elmondta azt is: „a gazdaságpolitikának fontos eleme, hogy a gazdasági növekedés és a béremelések szinkronban legyenek.

A pedagógusoknak igaza van, 2013-ban nagy arányú emelés volt, de időközben a többi bér emelkedett, és a bérük hátrébb sorolódtak. Jövőre egy 10 százalékos béremelés lehet, és 2023. januárjától lehet nagyobb emelés”.

Itt van az új államadóssági cél

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság jó állapotban van, de vékony jégen vagyunk, mert az államadósság magas. Sikerült többször is levinni, 1998-2002 között, és 2010-2020 között. A pandémia miatt viszont 75-80 százalékos államadóssági sávban vagyunk – tette hozzá. Mint fogalmazott: „Nem akarom, hogy a 100 százalék körüli sávba csússzunk bele” – mondta a kormányfő, és szerinte vissza kel menni az 50 százalékos adóssági sávba.

„Nem engedjük át a gyerekeink nevelését LMBTQ-aktivistáknak”

A brüsszeli pénzekről szólva a kormányfő elmondta, hogy bár hitelfelvételről van szó, az LMBTQ-lobbi miatt nem kaptuk még meg ezt az összeget. Mint fogalmazott: „az unió visszaél a hatalmával, nem csoda, hogy minden országban nő az ellenállás az EU-val szemben”. Hozzátette: nincs köze a szexualitással kapcsolatos politikának a gazdasághoz. A kormányfő továbbá leszögezte: „Nem engedjük át a gyerekeink nevelését LMBTQ-aktivistáknak”.

Orbán: Karikó Katalin a mi hősünk

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nem tudjuk, hogy miért nem kapott Nobel-díjat Karikó Katalin. Ugyankkor kiemelte:

Karikó Katalin a mi hősünk. Sok millió ember életét megmentette, és ezért büszkék vagyunk rá”

– tette hozzá.

A kormányfő elmondta azt is, mindezek mellett a fiatal szakmunkásaink nemzetközi versenyen nagy sikert értek el. „Magyarország jövője nemcsak a Nobel-díjasainkon, hanem a szakmunkásaikon is múlik” – zárta szavait a kormányfő.

 

 

(mandiner.hu)

 

Add tovább!

Ellenzéki bolhacirkusz – Jakab picsog: nem szeretem, mikor a szövetségeseink felszólítanak arra, mit tegyünk és mit ne

Ez már nem játék – Merkely Béla: gyakorlatilag minden oltatlan el fogja kapni a koronavírust