in , ,

Orbán kész vétót is emelni az uniós kvóták ellen

A kormánynak „Magyarország az első, ebből pedig következik az ország szuverenitásának és biztonságának védelme és megóvása”

A kormánynak „Magyarország az első, ebből pedig következik az ország szuverenitásának és biztonságának védelme és megóvása” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján, miután a kormány áttekintette a „Stop Soros” törvényjavaslatot és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítási előterjesztést, amelyek vitája kedden kezdődött az Országgyűlésben.

A tárcavezető hozzátette: ezért támogatja a kormány annak kimondását, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be. Az alkotmánymódosítás rögzíteni fogja az első biztonságos ország elvét is – hangsúlyozta. Gulyás Gergely kijelentette:

a magyar állam önvédelmi képessége miatt szükség van a büntetőjog alkalmazására az illegális bevándorlás elleni küzdelemben.”

A miniszter kiemelte: továbbra is támogatják, hogy az illegális bevándorlás szervezése, finanszírozása bűncselekmény legyen. A büntetőjogi szabályozással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogban a büntetőjognál szigorúbb eszköz nincsen.

Kitért emellett arra, hogy e javaslatok miatt megszaporodtak a külföldi támadások, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) „teljesített a legjobban”, amely két órával az előterjesztés benyújtása után máris tiltakozó nyilatkozatot adott ki. Nyilvánvalónak nevezte, hogy Soros György Magyarországgal szembeni lobbitevékenysége az elkövetkező időszakban is folytatódik, de reméli, Magyarország kellően erős ahhoz, hogy ez ne befolyásolja a magyar és az európai bevándorláspolitikát. Gulyás Gergely arról is beszélt: a közelgő európai uniós csúcstalálkozón

a magyar kormány szeretné elérni, hogy ne fogadják el a kötelező kvótákat, adott esetben Orbán Viktor miniszterelnök vétót is emelne.”

Szerinte azonban Angela Merkel minapi nyilatkozata kifejezetten biztató ebben az ügyben, a német kancellár állást foglalt ugyanis a korábbi elosztás sikertelenségéről.

Kérdésre azt mondta, a magyar álláspont szerint az alaptörvény-módosítás semmilyen szempontból nem áll ellentmondásban az uniós joggal, a „brüsszeli migrációs felfogással” azonban szemben áll. Nem láttak olyan pontot a módosításban, amely összeütközésben állna az uniós joggal, ezért illetéktelennek tekintik Brüsszelt ebben a kérdésben.

Reméljük, hogy az uniós intézmények tiszteletben tartják a magyar szuverenitást”

– tette hozzá.

A miniszter elmondta azt is, hogy kedd délután Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások volt miniszterével, Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkárral, valamint Hende Csaba törvényalkotási bizottsági elnökkel Berlinbe utaznak, ahol kétoldalú tárgyalásokat folytatnak többségében CDU-s és CSU-s politikusokkal, de találkoznak a szociáldemokrata Michael Roth államminiszterrel is.

A Fidesz és a CDU/CSU azonos pártcsaládnak, az Európai Néppártnak a tagja, ezért „szövetségeseknek tekintjük őket, és igyekszünk mi is ennek megfelelő magatartást tanúsítani, és tőlük is ezt várjuk” – mondta kérdésre Gulyás Gergely. Hangsúlyozta továbbá:

a Fidesz tud és kész is segíteni a néppártnak, amelynek legsikeresebb, legtámogatottabb tagja a magyar kormánypárt.”

Arra a kérdésre, hogy mit szól a kormány ahhoz, hogy az Amnesty International globális kampányt indít a menekültek emberi jogaiért, hogy a legális migrációs csatornák számát növeljék, Gulyás Gergely azt mondta, nincsenek meglepve, és szerinte elferdítése a valóságnak a legális migrációs útvonalakat összefüggésbe hozni a menekültek emberi jogaival. A magyar kormány szerint a menedékjog az első biztonságos országban illeti meg a menekültet, az nem egy univerzális jog, a menekült nem választhat szabadon magának egy országot, ahol élni szeretne – magyarázta.

Elmondta, morális kérdéseket is felvet az, hogy számos európai ország agyelszívást folytat, azaz beengedi azokat, akiket a saját munkaerőpiacán hasznosítani tud. Ha egy polgárháborús ország elitje máshol telepszik le, akkor nem lesz, aki újjáépítse azt az országot – vélekedett. Hozzátette: nem csak jogilag, morálisan is megindokolhatatlan az az álláspont, amit a magát emberi joginak nevező szervezet képvisel.

(Sümeghi Lóránt, 888.hu)

HOPPÁ! – Wilders személyesen Londonban fog tiltakozni Tommy Robinson bebörtönzése ellen

Indulhat a sivalkodás: dübörög a gazdaság – A bruttó hazai termék (GDP) 4,4 százalékkal nőtt