in ,

Óóóó, milyen nagylelkű – Vera Jourová nehéz szívvel, de elfogadta a szlovákiai parlamenti választások eredményét

„Lehetőségük volt az önálló döntésre, de a manipulációk magas szintje mellett” – tette gyorsan hozzá az Európai Bizottság alelnöke.

„Az Európai Bizottság elfogadja és tiszteletben tartja a szlovákiai parlamenti választások eredményét. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a választásokat példa nélküli dezinformációs nyomás kísérte” – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, az értékekért és az átláthatóságért felelős biztos vasárnap a közszolgálati Cseh Televíziónak adott interjúban.

 

Szlovákiában a választások előtt például egy hamis, mesterséges intelligencia által készített videót terjesztettek, amelyben Michal Simecka, a Progresszív Szlovákia elnöke „bejelenti” a sör árának emelését.

 

Jourová szerint a visszaélés a modern technológiákkal veszélyt jelenthet az európai demokráciára. Veszélyesnek nevezte azokat az álhíreket is, amelyek a külföldi hatalmak esetleges beavatkozásáról szóltak.

Tiszteletben tartjuk a szlovák választók akaratát. Lehetőségük volt az önálló döntésre, de a manipulációk magas szintje mellett”

– mondta az európai uniós biztos.

 

 

„A példa nélküli dezinformációs nyomás célpontja a múlt héten éppen a Progresszív Szlovákia volt” – szögezte le Jourová. Azt állította, hogy

a szlovák információs térséget „szélsőjobboldali és a Kremlhez közeli forrásokból” származó információk árasztották el.

Arról, hogy ez befolyásolta-e a választási eredményt, Jourová nem kívánt nyilatkozni.

A szombati előre hozott szlovákiai parlamenti választásokat a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) nyerte a Progresszív Szlovákia előtt.

(MTI)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Bayer Zsolt: szegény hülye Jávor Benedek

Nincs mese, Szlovákiában a libsik ideje lejárt – Čaputová már hétfőn megbízza a Smert a kormányalakítással