in , ,

Olasz agyhalál és pofátlanság – Egy korábbi IMF-es vezető lehet Olaszország új miniszterelnöke

De most tényleg: meg kéne lepődni?

Egy korábbi IMF-es vezető lehet Olaszország új miniszterelnöke

 

Sergio Mattarella olasz államfő Carlo Cottarelli közgazdászt bízta meg hétfő délelőtt azzal, hogy állítson fel szakértői kormányt. Ezzel a lépéssel a politikai elit a lehető legdurvább módon ment szembe a választók akaratával.

Cottarelli elfogadta a megbízatást – közölte az olasz elnöki palota.

Első sajtónyilatkozatában Carlo Cottarelli olasz miniszterelnök-jelölt két forgatókönyvet vázolt fel hétfőn, miután elfogadta az államfőtől a kormányalakítási megbízatást.

Cottarelli elmondta, hogy a héten ismerteti kormánya programját a parlamentben. Ha bizalmat kap, akkor a szakértői kormány 2018 végéig vezeti Olaszországot és a következő választások 2019 elején lehetnek. Ám ha kormányát leszavazza a törvényhozás, akkor augusztus után ismét általános választást tartanak Olaszországban.

A 62 éves közgazdász vezette kormány már a héten bizalmat kérhet a római parlamentben. Carlo Cottarelli korábban magas beosztásban dolgozott a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF).

Fotó: AFP

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, vasárnap este visszaadta az olasz államfőnek a kormányalakítási megbízatást Giuseppe Conte, mivel az államfő nemet mondott az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az Északi Liga pénzügyminiszter-jelöltjére, Paolo Savonára.

Az euroszkeptikus nézeteiről ismert közgazdász, Paolo Savona a Liga jelöltje volt, és a párt nem kívánta senki mással helyettesíteni.

Luigi Di Maio a Facebookon közölt hosszú videójában „hihetetlennek” nevezte a történteket, hangsúlyozva: „felesleges választani, ha utána a hitelminősítők döntenek a kormányról”. Hozzátette, hogy a két párt kormányszerződésében nem szerepelt az euróövezetből való kilépés.

Matteo Salvini szintén közösségi bejegyzésében azt írta, hogy az olaszok „senkinek sem a szolgái, sem a németeknek, sem a franciáknak, sem az államkötvények hozamának, sem a pénzügyi világnak, visszamegyünk szavazni”.

A kudarcba fulladt kormányalakítás után az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vasárnap este Sergio Mattarella leváltását vetette fel.

(forrás: Pörge Béla, 888.hu)

BRÉKING! – Riasztották megint a Magyar Honvédség Gripenjeit!

Best of Viktor: Indexre tették Simicska lapját (videó) – Orbán Viktor csicskítja az Indexet