in , ,

Nyílt levél dr. Nagy István agrárminiszternek – Bogarak, lisztkukacok és sáskák az ételeinkben? Mit tudunk (t)enni?

Kínzó kérdéseink

Tisztelt dr. Nagy István miniszter Úr!

Az Európai Unió a napokban engedélyezte házi tücskök, lisztférgek, vonuló sáskák és gabonapenészbogarak adagolását élelmiszereinkbe (rovarliszt. összefoglaló nevén: E 1301).

A brüsszeli vezetés elfelejtett 500 millió európai polgárt megkérdezni arról, hogy mi szeretnénk-e élni a „lehetőséggel”. Amennyiben a nyugati vezetés őszinte lenne, akkor kötelezően fel kellene tüntetni az élelmiszereinken a jövőben, hogy tartalmaz-e vásárolt ételünk bogarat és onnantól fogva az európai vásárló el tudja dönteni, hogy kíván-e élni a bogarak elfogyasztásával, vagy sem. De nem kötelező, sőt elrejtik előlünk a tartalmat (E 1301, vagy latin nevek megadása).

 

Nyílt levelünkben az alábbi kérdésekkel fordulunk miniszter Úrhoz:

 

  • milyen hatással lesz a magyar agrárágazatra, hogy a „hagyományos” lisztet lassan felváltja, esetleg kiszoríthatja a „bogaras” liszt?
  • létezik-e bármilyen egészségügyi hatástanulmány arról, nemzetközi, vagy hazai szinten, hogy milyen hatással (veszélyek, fertőzések, bogárürülék, fertőző betegségek, pl. pestis terjesztése) lehet egy gyermekre, a felnőttekre vagy egy idős emberi szervezetre a bogarak, kukacok, rovarok fogyasztása?
  • mivel ilyen hirtelen, ilyen gyorsan, az európai polgárok megkérdezése nélkül ilyen jelentős döntést hozott az EU, kíván-e a magyar kormány válaszlépést adni erre a központi döntésre?
  • nem kellene-e megkérdezni a magyarokat egy agrárkonzultáció során arról, hogy mit szólunk az Európai Unió ezen döntéséhez?
  • tervez-e az Országgyűlés törvényt alkotni arról, hogy az EU egyoldalú döntését követően, itthon fel kelljen tüntetni a hazai forgalomba hozott és megvásárolt élelmiszereinken, hogy tartalmazza, vagy nem tartalmazza a fent felsorolt kukacokat, bogarakat?

 

Várjuk szíves válaszát!

 

 

Tisztelettel,

 

A mindenszo.hu szerkesztő Csapata

 

 

 

 

 

 

 

 

[pj-news-ticker]

 


LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Megnéztük hány tankot kap a nyugattól Ukrajna – Mindezt összevetettük az orosz haderővel – Íme az eredmény

Kétszáz F-16-ost akar Ukrajna – Összevetettük ezt a számot az orosz légierővel – Íme