in , ,

Nyasgem, EU! Jön a magyar vétó az EU-költségvetés ügyében

Politikai vétót emel a magyar kormány az uniós költségvetés ügyében a Portfolio szerint.

A Portfolio arról ír: délután politikai vétót emel a magyar kormány Brüsszelben a 2021-2027-es uniós költségvetés és a helyreállítási alappal kapcsolatos saját forrás rendelet ügyében.

A lap szerint ez még nem a hivatalos formális (jogi) vétót jelenti, de az is jöhet napokon belül a két rendelet ügyében.

 

A német soros elnökség egy hétfő délutáni brüsszeli tanácskozáson egy politikai állásfoglalást kér a tagállamoktól, hogy mondják meg: a 3 szóban forgó jogszabályban mi a politikai álláspontjuk. A Portfolio szerint ezen az eseményen a magyar kormány a hétéves keretköltségvetést és a helyreállítási alaphoz szükséges rendeletet is megvétózza.

A lap szerint ha ez történik, rögtön hatalmas nyomásgyakorlás indulhat Magyarország és Lengyelország felé, hogy engedjenek álláspontjukból, ugyanakkor várhatóan egyezkedés is kezdődik, hogy legyen egy mindenki számára elfogadható jogállamisági feltételrendszer.

Végső soron a Portfolio szerint az is megtörténhet, hogy a helyreállítási alapról kormányközi alapon megegyezik a többi tagállam, és abból kimarad Magyarország. Ez esetben a lap szerint „inkább lemondunk 16 milliárd eurónyi helyreállítási forrásról, csak ne vonatkozzon ránk a szigorú jogállamisági feltételrendszer”.

 

(portfolio.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Kamu Geri emberei: Tüttő Kata

Bayer Show: leleplező információk a Fegyőr klánról – Videó