in

Novák Katalin: A házasság reneszánszát éli

A házasság nem ment ki a divatból, Magyarországon reneszánszát éli

A házasság nem ment ki a divatból, Magyarországon reneszánszát éli, a fiatalok bátrabban mernek tervezni, kiszámíthatóbbnak, biztonságosabbnak érzik a jövőjüket – mondta Novák Katalin egy csepeli sajtótájékoztatón, amelyen egy civil szervezet azt ünnepelte, hogy egy éve indította el jegyescsomagját.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára arra emlékeztetett, hogy míg 2002 és 2010 között drámaian, 23 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, addig 2010-ről 2016-ra 46 százalékkal emelkedett. Ezzel párhuzamosan csökkent a válások száma, ez pedig azt jelzi, hogy a házasságok egyre stabilabbak, kevésbé esnek szét, mint korábban.

Közölte, több friss felmérés is azt igazolja, hogy a fiatalok házasságban, családban, gyerekekkel képzelik el a jövőjüket. A kormánynak ezért is feladata, hogy kiemelten támogassa a családokat, különösen idén, a családok évében – fűzte hozzá.

Kép letöltése

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Az államtitkár a fiatal párokat érintő kormányzati intézkedések közül kiemelte a 2015-ben bevezetett házassági adókedvezményt, amelyre eddig 4,8 milliárd forintot fordítottak. Hozzátette: azóta módosították a havi nettó 5 ezer forintos kedvezményt, így az már két évig jár a fiatal házasoknak. Ez az összesen 120 ezer forintos „nászajándék” a gyermekvállalás idejétől függetlenül jár a házasságkötést követő naptól a pároknak.

Az adókedvezményt a munkáltatójuknál igényelhetik azok a fiatalok, akik közül legalább az egyiknek ez az első házassága – mondta.

Kitért arra, hogy a kormány a családtámogatások mindegyikét megőrzi, illetve tovább bővíti. Az államtitkár, aki egyúttal a Fidesz alelnöke, azt mondta, ha bizalmat kapnak az áprilisi országgyűlési választáson, akkor a következő évek is a családok évei lesznek.

Kép letöltése

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) csepeli rendezvényén a civil szervezet egy éve bevezetett jegyescsomagjáról számoltak be. A kezdeményezés lényege, hogy az önkormányzatokkal közreműködve megajándékozzák a házasságot tervező párokat.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke arról beszélt, hogy bár a jegyesség, a házasság alapvetően két emberről szól, a települések közösségi ünneppé is tehetik, ahogy ennek korábban hagyományai voltak.

A képviselő szerint a jegyescsomag annak a szimbóluma, hogy az önkormányzat vezetése és a civil szervezetek értéknek tartják a jegyességet, a házasságot és segíteni akarják a párokat.

Az alaptörvényre utalva emlékeztetett arra, hogy az a házasságot egy férfi és egy nő kapcsolataként írja le, és jogilag is ezt tették elfogadottá Magyarországon.

Kép letöltése

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Király Nóra, a Ficsak alapítója, Újbuda alpolgármestere azt hangoztatta, hogy a civil szervezet elkötelezett híve a házasság intézményének, és annak, hogy ezekben minél több gyermek szülessen.

Elmondta, az „útravaló jegyescsomagot” már 11 önkormányzatnál adják át az anyakönyvvezetők a házassági szándékukat bejelentő fiatal pároknak. Azt mondta, céljuk a csomaggal az, hogy a házasságokat megerősítsék, és hogy minél kevesebben váljanak el.

A jegyescsomag díszdobozában egyebek mellett egy jegygyűrűpárnát, egy „esküvői munkafüzetet”, a Jövőnk könyve – házasságra hangolva című könyvet, valamint az Emmi házasulandókat érintő tájékoztató kiadványait helyezték el. Újdonságként rövidesen egy „párkapcsolati tesztfüzetet” is kapnak a jegyespárok – mondta Király Nóra.

Emlékeztetett, a csepeli önkormányzaton keresztül indult el a kezdeményezés, amelyet Borbély Lénárd polgármester a kezdetektől fogva támogatott.

Kép letöltése

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

A XXI. kerületi vezető azt hangoztatta, minden egyes önkormányzati döntésük a csepeli családokról és gyerekekről szól. Példaként említett egy helyi óvodaépítést, egy rövidesen megkezdődő bölcsődefejlesztést, valamint az újszülötteknek, illetve a szüleiknek szóló babacsomagot.

A rendezvényen egy jegyespárnak átadták az ajándékcsomagot, valamint „a gyermekvállalást megelőlegezve” a csepeli babacsomagot is.

 

(MTI; kormany.hu)

(forrás:www.kormany.hu)

Belehúztak a rendőrök, újabb reptéri tolvajokat kapcsoltak le

Agyhalál – Éppúgy szolgálja Sorost a brit baloldal, mint a magyar