in ,

NOCSAK! – Ausztriában nem lehet többé törökül letenni a jogsit

Eddig lehetett, sokan éltek is a lehetőséggel, Norbert Hofer szerint viszont fontos, hogy az osztrák állampolgárok beszéljenek németül.

Ausztriában eddig a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti oktatást török nyelven is lehetett tanulni. Ennek mostantól vége, a minisztérium szerint anyagi okokból, de Norbert Hofer közlekedésügyi miniszter kiemelte a németül tudás szükségességét is.

Az oktatásban használt minden egyes újabb nyelv öt számjegyű pluszkiadást jelent, ez pedig nehezen indokolható”

— mondta a Hofer.

A német után a leggyakoribb nyelv a török volt az osztrák KRESZ-tanfolyamokon. Érdekesség, hogy horvátul és szlovénül ezután is lehet vizsgázni Ausztriában. A horvát és a szlovén egyébként őshonos kisebbség az országban, ellentétben a törökkel, ráadásul a két EU-s nyelven indított tanfolyamok költsége kisebb is, mint a törököké volt.

Idén eddig 2243-an tették le a vezetéshez szükséges elméleti vizsgát török nyelven, tavaly összesen 3631-en — írja a Kronen Zeitung.

Az országban egyébként is komoly gondot okoz a migráció. Bécsben a gyerekek többsége már bevándorló családból származik, tavaly például a Mohamed az egyik leggyakoribb fiúnév volt a városban.

Sőt, ahogyan arról korábban már írtunk, Bécsben az általános iskolai tanulók 50 százalékának, a felső tagozaton a 70 százalékának már nem a német az anyanyelve. Wien-Hernalsban ez az arány: 93,2%. Összességében a körülbelül 1,13 millió diák 22 százaléka nem német anyanyelvű.

Nem ez az első lépése az ÖVP-FPÖ kormánynak a bevándorlás ellen. Korábban Sebastian Kurz többször is keményen felszólalt a politikai iszlám ellen, ennek jegyében mecseteket is zártak be Bécsben, valamint kiutasítottak több imámot is az országból.

(forrás: Pörge Béla, 888.hu)

Bayer Zsolt blogja – Ízlések és pofonok – Trump, Putyin és Macron ízlése

NÉMET HANYATLÁS – Hiába a magas fizetés, Németország is szenved az orvoshiánytól