in ,

„Nincshálózat” – Ilyenek ezek a hányás libsik – Reisz Gábor legújabb filmjében szlovák pénzből „fideszezik”

Az igen erős hangvételű, kormánykritikus film elkészítését az AVF-Szlovák Audiovizuális Alap támogatta.

 

Ahogy arról a Mandineren beszámoltunk, hamarosan megtekinthető lesz Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmje. A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (2014) és a Rossz versek (2018) alkotójának filmje a mindennapi politika és a magyar emberek viszonyával kapcsolatos alkotás. Vagy ahogyan a Telexen írják: egy film „ami végre ki meri mondani, hogy Fidesz”. Maga Reisz viszont arról nyilatkozott, hogy a két táborra jellemző, egymás mellett elbeszélést, illetve a kettészakadtságát akarta képernyőre vinni.

 

 

 

A Magyarázat mindenre Reisz Gábor harmadik nagyjátékfilmje – a rendező egyben a forgatókönyvet is jegyzi. A történet főhőse az érettségire készülő Ábel, aki szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei akkor törnek felszínre, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén.

A magyarozással, NER-ezéssel, fideszezéssel tarkított filmmel kapcsolatban

 

a baloldali média igencsak büszkén hangoztatja, hogy a film állami támogatás nélkül készült.

A Telex így ír erről: „Ha nincsenek az előzetesen elkaszált filmtervek, akkor sem lenne meglepő, hogy Reisz nem is próbált állami támogatásra pályázni, hiszen a Magyarázat mindenre pontosan azt csinálja, ami az NFI égisze alatt készülő magyar filmekből feltűnően hiányzik: nyíltan beszél napjaink politikai közegéről.”

Szlovák támogatásból kormánykritikus alkotás

„Sokat jelent számunkra, hogy elismer minket a nemzetközi filmipar. Kiváltképpen most, amikor Magyarországon óriási kihívásokkal néznek szembe a független filmkészítők. Arra kérem önöket ezért, kövesssék a magyar tehetségek útját” – mondta Reisz Gábor a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál záróceremóniáján, miután átvette a legjobb filmnek járó díjat. A rendező elsőként a Szlovák Audiovizális Alap és a szintén hazai MPhilms támogatását köszönte meg, illetve Prikler Mátyás koproducer és Berkes Júlia produce

 

 

Tehát az igen erős hangvételű, kormánykritikus alkotásban szlovák pénz viszont annál inkább akadt, ugyanis a film készítését az AVF-Szlovák Audiovizuális Alap támogatta.

 

 

 

(Mandi)

 

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Hoppá: összejött a Novák Katalin–Elon Musk-csúcstalálkozó!

Ez itt a lényeg kéremszépen – Szijjártó: nem akarunk több magyart elveszíteni ebben a háborúban