in ,

Nincs megállás! – Tízezrével gyűlnek a támogató aláírások

Nyilvántartásba vették a kormánypártok EP-listáját

Van olyan választókörzet, ahol egy hét alatt több mint tízezren írták alá a kormánypártok bevándorlásellenes programját. A napokban fogja közölni a Fidesz, hogy pontosan hol tartanak az aláírásgyűjtésben. Közben a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nyilvántartásba vette a Fidesz—KDNP, a Jobbik és a Momentum európai parlamenti (EP) választási listáját, negyedikként pedig a Mi Hazánk Mozgalom is leadta ajánlóíveit, megelőzve az MSZP-t, a ­DK-t, vagy az LMP-t.

Egyes választókörzetekben már a tízezret is meghaladta azok száma, akik aláírták a Fidesz bevándorlásellenes programját, míg máshol mérsékeltebb az érdeklődés – értesült a Magyar Nemzet. Forrásaink arról számoltak be: több oka is lehet annak, hogy az egyes választókerületek között jelentős különbség van az összegyűjtött támogatói aláírások számában. Egyrészt az egyes helyeken más és más módszertan mentén dolgoznak, van ahol naponta, kétnaponta kérik be a számadatokat a településekről, körzetekből, máshol sokkal ritkábban összesítenek. Az utóbbi választókerületek többek között emiatt sem tudnak a kampány elején nagyobb számot lejelentetni.

Az összegyűjtött támogatói aláírások száma függ az adott választókerületek nagyságától is, mert egyes körzetekben nyolcvanezren sem laknak, máshol több mint százezren. Forrásaink rámutattak arra is, hogy a befektetett munka megtérül, vagyis az aláírások akkor gyűlnek, ha gyűjtik is őket. A munka hatékonyságára pedig jótékony hatással van, ha helyben ismert politikusok is csatlakoznak az aláírásgyűjtéshez. A 106 választókörzetben, kétezer helyszínen, mintegy húszezer aktivista gyűjti az aláírásokat. Úgy tudjuk, hogy a napokban hivatalosan is közli a nagyobbik kormánypárt az első héten összegyűjtött aláírások számát.

A Fidesz–KDNP a napokban közli a részeredményeket
Fotó: Éberling András

Ami a pártok európai parlamenti választási listaállítását illeti, az NVB tegnap nyilvántartásba vette a ­Fidesz–KDNP, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Momentum Mozgalom listáját. A Jobbik 21 nevet tartalmazó listáját Gyöngyösi Márton, a párt elnökhelyettese és frakcióvezetője vezeti.

A kormánypártok 63 névből álló listájának élén Trócsányi László igazságügyi miniszter szerepel. A Momentum 21 nevet felsoroló listáját Cseh Katalin, a párt elnökségi tagja vezeti. – Olyan parlamenti frakciókkal rendelkező pártokat megelőzve, mint az MSZP, a DK vagy az LMP, a Mi Hazánk leadta az EP-választáson való induláshoz szükséges ajánlásokat –
jelentette be tegnap Toroczkai ­László pártelnök a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előtt. A mintegy hét hónapja bejegyzett párt négy nap alatt harmincezer ajánlást gyűjtött országszerte, a legtöbbet a fővárosban és az agglomerációban.

A listaállítás feltétele, hogy a párt legalább húszezer érvényes ajánlást gyűjtsön össze a választópolgároktól. A pártok április 6-án vehették át az ajánlásgyűjtő íveket, és legkésőbb április ­23-án 16 óráig kell leadniuk a megfelelő számú ajánlást, és bejelenteniük a listájukat, amelyen legfeljebb 63 jelölt neve szerepelhet.

(forrás: Baranyai Gábor – Borsodi Attila – Gabay Dorka, magyarnemzet.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Baj van! – Behatolt Mexikóba egy újabb, az Egyesült Államokba tartó migránskaraván

Történelmi siker: A-csoportos a magyar női hokiválogatott!