in ,

Nick Thorpe: rossz és félrevezető a cím a Telexen

Mintha azt mondtam volna, hogy ma olyan hangulat uralkodik, mint egykor a Rákosi-korszakban. Ez persze képtelenség.

„Rossz és félrevezető cím

Karácsony előtt, egy nemzetközi sajtókonferencián tettem egy udvarias javaslatot a Miniszterelnöknek. Ha több interjút adna a független hazai és nemzetközi médiának, mondtam, talán javítani lehetne Magyarország gyakran rossz nemzetközi közképén, és a világ jobban megérthetné kormányának álláspontját. Annál is inkább, mivel egyetértettem vele abban, hogy létezik egyfajta »hungarofóbia« a világon. A Miniszterelnök kedvesen reagált, mintha tetszett volna neki az ötlet, énbennem pedig felcsillant a remény, hogy talán új, kevésbé agresszív kommunikáció várható a kormány oldaláról az új évben. Orbán Viktor a válaszában még dicsérte is a magyar történelemmel kapcsolatos ismereteimet – 1988 és 2010 között ugyanis gyakran találkoztunk. Azt is mondta hogy ha lesz mondanivalója, ad majd interjút nekem is és másoknak is. Mivel, úgy látom, sok mondanivalója van, bízom benne hogy hamarosan lesz rá alkalom.

Közben január 11-én video interjút adtam a Telexnek. Sajnos 14-én nagyon rossz és félrevezető cím alatt jelent meg. Mintha azt mondtam volna, hogy ma olyan hangulat uralkodik, mint egykor a Rákosi korszakban. Ez persze képtelenség. Akkor Magyarországon félelmetes diktatúra volt, ma egy sokak szerint boldogtalan demokrácia. Az a cím egy ártalmatlan mondatomat értelmezte alaposan félre. Azt mondtam ugyanis, hogy manapság a hivatalosság köreiben úgy gondolják, hogy »aki nincs velünk, ellenünk van«, pedig ez Rákosi híres álláspontja volt. Ugyanezt elmondhattam volna az ellenzéki oldal embereiről is. Az egész interjúban mindvégig azt próbáltom fejtegetni, hogy milyen károsnak tartom az ellenségeskedést. De persze sokkal többen olvasnak el egy vastagbetűs címet, mint ahányan végighallgatnak egy ötven percnél is hosszabb beszélgetést. A téves címre adott reagálásokból úgy látom, hogy az interjúm sajnos olaj volt bal-jobb háború tüzére – és most a baloldal kezdte. Közben a telexes kollégák módosították, az eredeti címet. Az így szólt: „»2010 óta olyan a hangulat, mint a Rákosi-korszakban«. Az új cím, ezt próbálta enyhíteni, valójában azonban szerintem átmenteni: „»2010 óta kicsit Rákosi Mátyás jellegű a hangulat«. Még hasonlót sem állítottam, és igen sérelmesnek érzem, hogy ekkora badarságot adnak a számba. Megkértem a Telexet, hogy ezt a kis írásomat közölje a honlapján. A kollégák azonban úgy látják, hogy nem követtek el hibát a címadásnál. Most indítsak helyreigazítási pert? Inkább ideírom, mi jut eszembe erről az ügyről, és nemcsak erről:

Ma, január 16-én szeretném mégiscsak remélni, hogy képesek leszünk kevesebb rosszat feltételezni egymásról, s kevésbé félreérteni egymást. Egyetértek Orbán Viktorral abban, hogy ha a világ egymással élesen szembenálló tömbökre oszlik, az káros Magyarországnak. De azt hiszem, a tömbök szembenállása Magyarországon belül még károsabb.”

 

– írja Nick Thorpe.

 

Skrabski Fruzsina: a DK nem vett részt az együttműködésben és győzött az ellenzék – Jászberényben ez bebizonyosodott…

Zseniális mém érkezett Gréczy Zsoltról – Íme