in , ,

Newt Gingrich megalázónak nevezte, hogy amíg a brit és francia csapatok bemennek Kabulba, hogy megmentsék állampolgáraikat, addig az amerikai csapatokat el kell rejteni a repülőtéren – Videó

A korábbi képviselőházi elnök szerint leszerepelt Biden „woke hadserege” a NATO-szövetségesek előtt

Newt Gingrich megalázónak nevezte, hogy amíg a brit és francia csapatok bemennek Kabulba, hogy megmentsék állampolgáraikat, addig az amerikai csapatokat el kell rejteni a repülőtéren. Közben a NATO könyörög Bidennek, hogy ne hagyja el Kabult.

 

A NATO könyörgött Joe Bidennek, hogy ne hagyja el Kabult, valamint felszólította az Egyesült Államokat, hogy maradjon a kabuli repülőtéren, hogy minél több embert tudjanak kimenekíteni. Eközben az amerikai erőket azzal vádolják, hogy elbújtak a drótkerítések mögé, miközben brit és más európai csapatok visszavonási missziókat hajtanak végre a városban.

Az Egyesült Államok általában szövetségeseit vezeti, és nem pedig fordítva

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteki sajtótájékoztatóján sürgette a kivonulás augusztus 31-iki határidejének meghosszabbítását, hogy minél több menekültet menthessenek meg a táliboktól.

Úgy fogalmazott:

„A kihívás nem annyira az emberek elszállítása Kabulból, hanem elsősorban a repülőtérre történő eljuttatásuk Ez egy sürgős és égető probléma”

Míg a brit, francia és német különleges erők páncélautókkal száguldoztak Kabulban a tálib harcosok jelentette óriási kockázat ellenére addig az amerikai erők állítólag szigorú utasítások mellett bent maradtak a repülőtéren.

Newt Gingrich, az Egyesült Államok Képviselőházának korábbi elnöke megalázónak nevezte, hogy amíg a brit és francia csapatok bemennek Kabulba, hogy megmentsék állampolgáraikat, addig az amerikai csapatokat el kell rejteni a repülőtéren.

„Ilyen a Biden-Austin-Milley trió »woke« hadserege: gyáva, hatástalan és képtelen elvégezni a munkát” 

A repülőtéren az állapotok továbbra is teljesen kaotikusak. A mai felvételeken az látszik, ahogy nőket és gyerekeket taposnak agyon, amikor figyelmeztető lövéseket adtak le, valamint kábító gránátokat dobtak a kétségbeesett szövetséges csapatok, hogy szétoszlassák a bejáratokat ostromló ezreket.

 

 

A 30 éves Kaisa Markhus norvég állampolgár ma tért haza Kabulból Oslóba. A brit The Daily MailOnline-nak elmondta, hogy látta, amint kétségbeesett afgán anyák a szögesdróton át adják csecsemőiket amerikai katonáknak.

Voltak ott síró gyerekek, akik elváltak szüleiktől, és legalább három csecsemő, akiket kétségbeesett édesanyjuk adott át a katonáknak”

– mondta Kaisa. „Miután a repülőn voltunk, órákig kellett vártunk még a kifutópályán, hogy az emberek átjussanak. Végül fel kellett szállnunk. Szomorú voltam, mert a járat annyira üres volt” – írta le a helyzetet.

Eközben a német kormány közölte, hogy egy német állampolgárságú férfit lelőttek a repülőtérre tartó úton, de a sérüléseiket nem tartják életveszélyesnek, és hamarosan Európába érkezik.

Eközben Joe Biden szerte a világon egyre nagyobb kritikával kell szembesüljön azért, mert kritikusai szerint sorsukra hagyta az afgánokat. Tegnap az is kiderült, hogy a múlt hónapban az amerikai külügyi adminisztráció közölte az elnök stábjával, hogy a hírszerzés szerint az afgán főváros az amerikai kivonulás után gyorsan a táliboké lesz, de ezt a jelentést ignorálta.

Az európai erők mentőakciókat szerveznek a városba

A britek SAS csapatokat vezényeltek át, és a repülőtéren kívülre küldik őket, hogy megkeressék és kiszabadítsák a csapdába esett brit polgárokat és segítőiket, de szinte biztos, hogy ezek a „kis csapatok” nem tudnak időben elérni mindenkit, aki segítségre szorul.

Németország közölte, hogy a különleges erők helikoptereit repítette az országba, annak reményében, hogy mentőakciókkal segítsék a Kabulban rekedt német állampolgárokat és egyéb rászorulókat és elvigyék őket a repülőtérre.

A 34 éves afgán Tokhi, egykori brit tolmács a The Times-nak elmondta, hogy háromszor járt a repülőtéren, mióta a brit erők a hét elején e-mailt küldtek neki, hogy kimenekítik, de eddig még nem sikerült túljutnia a két tálib ellenőrzőpont közül az elsőn sem, amely elzárja a bejáratot.

Eközben Shafiqa, aki a brit különleges erőknél szolgált Kabul közelében elmondta, hogy ő és két női kollégája bár kitöltötték az űrlapokat, amelyekben helyet kértek az Egyesült Királyság járataira, de még nem hívták be őket a repülőtérre annak ellenére sem, hogy a tálibok megpróbálják levadászni őket.

A 26 éves fiatalember azt mondta, hogy azért menekült el otthonából, mert olyan hírek keringenek, hogy az iszlamista harcosok hozzájutottak a brit kollaboránsok listájához, és most ezek alapján vadásznak rájuk. Most a város házai között bujdokol abban a reményben, hogy elég sokáig sikerül elkerülnie a dzsihadistákat ahhoz, hogy egy evakuációs járaton felszabaduljon számára egy hely.

A menekültjáratok ma is közlekednek: az Egyesült Államok reményei szerint mintegy 2000, az Egyesült Királyság pedig további 1000 embert szállít ki.

Nagy -Britannia további ígéretet tett további 5000 menekült elszállítására, valamint hogy 7000 brit állampolgárt és afgán személyzetet is kimenekít az országból.

James Heappey, a brit fegyveres erők minisztere ma figyelmeztetett, hogy nem mindenki kaphat segítséget, akinek segítségre van szüksége.

„A szomorú igazság az, hogy nem tudjuk garantálni, hogy addig tudunk maradni, amíg mindenkit teljesen ki nem mentettünk” – mondta a BBC Radio 4 -nek.

Arra reagálva, miszerint a brit repülőgépek kapacitásuk kihasználása nélkül hagyják el a repülőteret, azt mondta, a fegyveres erők „keményen dolgoznak” annak biztosításán, hogy minden gép teli legyen.

Csütörtökön 963 embert vittek ki Kabulból, mondta, és hozzátette, hogy további 1000-nek pénteken kell távoznia a városból. Ez elmarad a kormány napi 1200 fős céljától.

Az Egyesült Államok vasárnap óta mintegy 7000 embert evakuált – mondta a Pentagon szóvivője csütörtökön, így július óta összesen 12 000-re emelkedett a kimenekítettek száma. Segélyszervezetek szerint legalább 80 ezer embert kellene elrepíteni, hogy betartsák Biden azon ígéretét, hogy menedéket biztosítanak mindenkinek, aki segített az amerikai erőknek.

A NATO  közlése szerint vasárnap óta összesen 18 ezer embert repítettek ki az országból, beleértve a kisebb missziók személyzetét is. Ez messze elmarad a nyugati országok korábbi ígéreteitől, hogy több mint 100 000 afgán menekültet fogadnak be, és még akkor is elenyésző, ha beleszámoljuk azt a mintegy 50 000 embert, aki most a kabuli reptér kapuinak környékén várja a szabadulást.

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Perintfalvi Ritát száműzhetné már a mandiner.hu

Orbán Viktor gratulált Nagy Ferónak – A legrockerebb Kossuth-díjas