in ,

Nem stadion – Nyolcvanmilliárdos adócsökkentés jön

Újabb, több tíz milliárdos adócsökkentésről döntött tegnap az Ország­gyűlés, amikor megszavazta a jövő évi adócsomagot

TÁLLAI ANDRÁS: ÉRTHETETLEN, HOGY AZ ELLENZÉK MOST IS MEGSZORÍTÁSON GONDOLKODIK
Újabb, több tíz milliárdos adócsökkentésről döntött tegnap az Ország­gyűlés, amikor megszavazta a jövő évi adócsomagot. A pénzügyminiszter helyettese lapunknak ennek kapcsán úgy fogalmazott: a terhek enyhítése mellett legalább annyira fontos, hogy az adminisztrációs feladatok mérséklése nyomán jövőre számos adófizető dolga egyszerűbbé válik. Tállai András ugyanakkor érthetetlennek nevezte, hogy az ellenzék miért gondolkodik jelenleg is adóemelésben és a családokat támogató személyi jövedelemadózás feldúlásában.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is nyáron alakította ki és terjesztette a képviselők elő a pénzügyi kormányzat a következő esztendő költségvetési törvényjavaslatát, ezzel együtt az adóváltozásokat tartalmazó jogszabály tervezetét.

– Az Országgyűlés tegnap megszavazta a két előterjesztést, így már 2019 közepén minden érintett tisztában lehet 2020 legfontosabb pénzügyi és adóügyi feltételeivel – mondta lapunknak a pénzügyminiszter helyettese. A közteherviselés szabályainak változásairól szólva Tállai András úgy fogalmazott: összességében 80 milliárd forintos adócsökkentést hoznak az új paragrafusok, miközben sokaknak egyszerűbb lesz jövőre a dolga és kevesebb időt kell majd az adóügyek elintézésére fordítani.

Az államtitkár a legfontosabb újítások rövid bemutatása előtt felidézte az adószabályokkal kapcsolatos parlamenti diskurzust. Úgy fogalmazott: a kormánypártok tulajdonképpen ismét egyedül maradtak a családokat és a gazdasági növekedést támogató adórendszer kialakításának munkájában. – Az ország gazdasági adatai kiválóak, emelkedik az életszínvonal, egyszerűbben érvényesülhetnek a vállalkozások.

Nehezen érthető, hogy a balliberális ellenzék ilyen helyzetben is adóemelésen, megszorításon gondolkodik – fogalmazott Tállai András, példaként megemlítve, hogy szinte mindegyik ellenzéki erő feldúlná a 2011 óta élő, családokat támogató személyijövedelemadó-rendszert.

– A jelek szerint nem bírják elviselni, hogy a gyermeket nevelő és legálisan dolgozó szülők jövőre együttesen már 380 milliárd forinthoz jutnak majd a kedvezmények révén, ahogy azt sem, hogy a 4,5 millió hazai munkavállaló fizeti az egyik leg­alacsonyabb jövedelemadót az egész unió­ban – mondta az államtitkár. Leszögezte: amíg a Fidesz–­KDNP-többség dönthet az adószabályokról, megmaradnak a családokat segítő passzusok, s nem lesz sem adóemelés, sem ingatlanadó.

Az új szabályokról szólva a miniszterhelyettes azzal kezdte, hogy az adóváltozások között megtalálható a gazdaságvédelmi akció és a családvédelmi akció több eleme is. Utóbbiak közé tartozik a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége.

– A jövőre életbe lépő szabály szerint január 1-jétől azoknak az anyáknak, akik legalább négy gyermeket szültek vagy fogadtak örökbe, és azokat saját háztartásukban felnevelték, ezentúl nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, vagyis a fizetésükből 15 százalékkal többet vihetnek haza – mondta Tállai András, megjegyezve: az újítás összességében 22 milliárd forintot hagy az érintett nagycsaládosoknál.

A vállalkozások számára több lényeges változtatást is tartalmaznak az elfogadott szabályok. – Jövőre 13-ról 12 százalékra mérséklődik a kisvállalati adó, vagyis a kiva mértéke, miközben átmenetileg nulla százalékra csökken a reklámadó kulcsa, a szálláshely-szolgáltatások áfája – a 4 százalékos turisztikai fejlesztési hozzájárulás bevezetése mellett – 18 százalékról 5 százalékra változik, s kedvezőbbé válnak a fejlesztési adókedvezmény szabályai – sorolta a miniszterhelyettes, majd hozzátette: ezek az intézkedések összességében 50 milliárd forintot hagynak a vállalkozásoknál.

Érdemi újdonság az is, hogy megszűnik a decemberi adófeltöltés a társasági adóban, az innovációs járulékban és az energiaellátók jövedelemadójában. – A módosítás vaskos summát, 150-170 milliárd forintot hagyhat minden évben öt hónappal tovább a gazdaság szereplőinél – jegyezte meg Tállai András, majd kitért arra is: a papírmunka elvégzését nagyban megkönnyítheti, hogy jövőre folytatódik a kormány adminisztrációcsökkentő programja. Hozzátette: fontos célkitűzés, hogy a harmadával csökkentsék az adók számát, ezért 2020-ban négy köztehertípus megszűnik.

 

FONTOSABB VÁLTOZÁSOK:
 Életbe lép a négygyermekes anyák élethosszig tartó szja-mentessége.
 A szálláshely-szolgáltatások áfája 18-ról 5 százalékra változik.
 Bevezetik a 4 százalékos turisztikai fejlesztési hozzájárulást.
 Megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva).
 Összeolvad a nyugdíjjárulék, a természetbeni egészségbiztosítási járulék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a munkaerőpiaci járulék.

 A kisvállalati adó (kiva) mértéke 13-ról 12 százalékra mérséklődik.
 Megszűnik az adófeltöltés a társasági adóban, az innovációs járulékban és az energiaellátók jövedelemadójában.
 Uniós kötelezettség nyomán nő a cigaretta jövedéki adója.
 A magyarországi székhelyet választó nemzetközi sportszervezeteknek a munkavállalóik után 15 százalék ekhót kell fizetniük.

(Jakubász Tamás, magyarnemzet.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

A devizahitelkáosz valódi története – Így tettek tönkre több százezer magyart

Újra magyar arany! Történelmi magyar arany a vizes vb-n