in ,

Nem stadion! Nyíregyházán és Herenden is új református templomot szenteltek fel

A Tiszántúlon mintegy 700 millió forintból, a Dunántúlon 135 millió forintos fejlesztéssel kaptak új templomot a hívek.

Két városban is elkészült a helyi református közösség új temploma, vasárnap a Veszprém megyei Herenden és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeszékhelyén, Nyíregyházán is új épületben tartottak istentisztelet.

Nyíregyháza-Örökösföld új temploma Szentháromság téren készült el egy gyülekezeti házból és parókiából is álló épületegyüttes részeként mintegy 700 millió forintból. A református egyház projektjét a kormány mintegy 450 millió forinttal támogatta, a kivitelezés a helybeli Építőipari Adótanácsadó és Kereskedelmi Kft. munkájával valósult meg.

 

30 méter magas az új templom tornya

Az új keresztény központot Kulcsár Attila Ybl-díjas építész tervezte. A 250 hívőt befogadó templom tornya 30 méter magas, a gyülekezeti házban kapott helyet

  • a lelkészi hivatal
  • és gyülekezeti terem,

illetve kisebb csoporttermek, valamint csendes szoba, baba-mama szoba, gyülekezeti konyha, raktárak és mellékhelyiségek állnak a hívők és a személyzet rendelkezésére.

 

A porcelánmanufaktúra mellett építkeztek Herenden

 

Herenden a porcelánműhely közvetlen szomszédságában a pápai központú Stilépber Kft. építkezett – a felszentelés alkalmából felszólalt Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója is. A veol.hu beszámolója szerint Gáncs Attila építész terveit valósították meg: a 135 millió forintos beruházást az állam 90 millió forinttal támogatta.

A templom alapterülete 100 négyzetméter, az alagsorban pedig közösségi tér és vendégszoba kapott helyet. Egy 16 méter magas tornyot is kialakítottak, az épület pedig 90 embert képes befogadni. A templomkertben pedig a Borsos István izsáki kőfaragó mester építette Feltámadás kolumbáriumot helyezték el (ez utóbbi kevésbé ismert kifejezés egy urnákat őrző temetkezési helyszínt takar.)

 

(Szabó Ákos, magyarepitok.hu)

 

 

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Agyhalál – Az illetékes elvtárs is az egyetemfoglalók mellé állt – Videó

Budapest nem segít! Kamu Genya szerint 150 milliárd adóssága van Budapestnek, és nincs pénz! Pedig van!