in ,

Nem stadion – Mostantól 200 ezer forint a minimálbér bruttója

Január 1-től emelkedett a minimálbér összege.

Január elsején életbe lépett kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló, december közepén kihirdetett rendelet – írja a Portfolio. A rendelet szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) 2022-ben, havibér alkalmazása esetén 200 ezer forint.

Mivel a jelentős minimálbér-emelés komoly terhet ró a vállalkozásokra, a kormány cserébe járulékcsökkentéssel kedveskedik. Ennek értelmében a mai naptól 2,5 százalékkal csökkent a szociális hozzájárulási adó (15,5%-ról 13%-ra) és megszűnt a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás – emlékeztet a portál.

A jelenleg ismert adószabályokkal számolva a 200 ezer forintos bruttó minimálbér (a családi adókedvezmény hatása nélkül számolt) nettó összege 133 ezer forint lesz.

Így a minimálbért kereső munkavállaló jövőre nettó módon havonta 21.700 forinttal járhat jobban, így éves szinten 260.400 forinttal lehet magasabb a jövedelme, mint idén.

 

 

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Félek a liberálisoktól, és van rá okom

Földi László rendkívüli újévi gondolatai: szilveszteri tabula rasa