in ,

Nem stadion – Megkezdődik Őrhalomnál az új Ipoly-határhíd beruházása

Kiderült, kik tervezik meg a közel 43 méter hosszú átkelőt

Új kapcsolat nyílik a szlovák-magyar államhatáron, mellyel két magyar települést: az Ipoly déli oldalán fekvő Őrhalmot és az északi part menti Ipolyvarbót (Vrbovka) kötnek össze. A beruházásról, mely egy több Ipoly-híd építkezését magába foglaló beruházássorozat része, legutóbb tavaly decemberben írtunk. Akkor kormányközi megállapodás született két híd építkezéséről is a magyar és szlovák kormány között.

Most arról érkezett hír, hogy az Őrhalom-Ipolyvarbó átkelő és a környező útépítés kiviteli terveit a Főmterv Zrt. készíti el nettó 28,6 millió forint költséggel. Az uniós közbeszerzési értesítő adatai szerint a fővárosi cég

  • egy 30,5 méter szabadnyílású (31,5 méter támaszközűmederhidat és egy 11,2 méteres ártéri híd,
  • egy 1,13 kilométernyi 2×1 sávos új bekötőút
  • valamint 200 méternyi belterületi út szélesítésének

terveit állíja össze.

 

Közel 50 híd kötötte össze az Ipoly két oldalát, a világháború után 4 maradt

A most beinduló projekt és a többi hasonló fejlesztés azért is jelentős, mivel az első világháború előtt még 47 híd kötötte össze az Ipoly partjait. A háborúban nagy részük elpusztult, és az 50-es évekre számuk négyre csökkent. Mivel az Ipoly Trianon után jórészt határfolyóvá vált, az újjáépítések elmaradtak, most azonban több beruházás is tervben, illetve folyamatban van a pótlásukra.

(Szabó Ákos, magyarepitok.hu)

Nem stadion – Öt új mentőállomással gazdagodik Közép-Magyarország

Nem stadion – Elkészült az első húsz hazai gyártású InterCity kocsi – Az ellenzék hallgat