in ,

Nem stadion – Megjelent a CSOK Plusz rendelettervezete

A Kulturális és Innovációs Minisztérium társadalmi egyeztetés céljából nyilvánosságra hozta a CSOK Plusz rendelettervezetét a kormány hivatalos weboldalán.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium társadalmi egyeztetés céljából nyilvánosságra hozta a CSOK Plusz rendelettervezetét a kormány hivatalos weboldalán. A negyven oldalas dokumentum véleményezésére egy hét áll a döntéshozók rendelkezésére. A támogatási rendszer kapcsán a bankszektorral és ingatlanpiaci szereplőkkel is tárgyalásokat folytatnak a döntéshozók.

 

Ahogyan arról portálunk is beszámolt októberben jelentették be, hogy 2024 januárjától egy új, az első közös otthon megvételére, nagyobb otthonba költözésre és lakásbővítésre is felhasználható otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány CSOK Plusz néven. A rendelettervezet most teljes egészében nyilvánosságra került. A véleményezésre pedig egy hét áll rendelkezésre.

 

 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye szerint a többi érintett tárca közreműködésével dolgozta ki a részletszabályokat, és elkezdődött a tervezet társadalmi egyeztetése. A CSOK Plusz hitelprogramot az állami támogatásnak köszönhetően egyedülállóan kedvezményes, 3 százalékos kamatszint mellett 15, 30, vagy akár 50 millió forintos összeggel vehetik igénybe a gyermeket tervező házaspárok, attól függően, hogy hány gyermekük van, és hány gyermeket terveznek még. A családok lakáscéljainak megvalósítását a CSOK plusz többféle módon is támogatja, hiszen a hitel lakásépítésre, -vásárlásra, illetve -bővítésre egyaránt felhasználható.

A kedvező kamatozás mellett az újonnan születő gyermekek megérkezésekor újabb kedvezmények lépnek életbe: az első gyermek megszületésekor egy évig szünetel a hiteltörlesztés, a második és minden további gyermek után pedig 10-10 millió forinttal csökken a fennálló kölcsöntartozás. A rendelettervezet egyebek mellett tartalmazza, hogy nemcsak a gyermek megszületésétől, hanem akár már a várandósság 12. hetétől jogosulttá lehet válni CSOK Plusz hiteltörlesztés szüneteltetésére vagy a CSOK Plusz hiteltartozásból való 10-10 millió forintos jóváírásra, valamint azt, hogy a konstrukció igénybevételéhez legalább két év társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolni, továbbá köztartozás-mentesség és büntetlen előélet is szükséges.

 

 

Az Index értesülései szerint a Kulturális és Innovációs Minisztérium nemcsak a többi minisztériummal, de a bankszektor, sőt az ingatlanpiac szereplőivel is egyeztetéseket folytat.

A CSOK Plusz részletszabályait tartalmazó kormányrendelet-tervezetet a Kulturális és Innovációs Minisztérium az érintett szakminisztériumokkal, a bankszektor és az ingatlanpiac legfontosabb szereplőivel történt többkörös egyeztetés után elkészítette és társadalmi egyeztetésre bocsátja

– közölték a portállal.

 

(pestisracok.hu)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Üzenet Alföldi Róbertnek: húzzon el innen, ha ennyire rossz itt Önnek!

Agyhalál: már a mozgássérült parkolókat is elcövekeli Karácsony Gergely (FOTÓ)